Smrtna kazna za bostonskog bombaša?

0

AP
Džohar Carnajev se za 30 tačaka optužnice izjasnio da je nevin
 

Sud je u ponedeljak odbio zahtev njegovih advokata da se suđenje na kome će taj 21-godišnjak odgovarati zbog bombaškog napada na Bostonski maraton u aprilu 2013. odloži, iako su tvrdili da je to nužno kako bi bolje pripremili odbranu.

Carnajev se za 30 tačaka optužnice izjasnio da je nevin, a njegovi branioci nisu tražili nagodbu, ili ona uopšte nije bila "na stolu", verovatno jer niko ne sumnja da će presuda sigurno glasiti da je kriv. S druge strane, očekuje se da će tužilaštvo tražiti smrtnu kaznu, iako je u saveznoj državi Masačusets ona ukinuta još 1982. godine.

Osim odlaganja, ove sedmice birano je 12 porotnika od čak 3.000 potencijalnih i oni će odlučiti o sudbini optuženog, iako se ona već smatra zapečaćenom. Reč je, naime, o napadu koji se smatra najvećim terorističkim udarom na teritoriju SAD-a još od 11. septembra, a teško da postoji neko ko ne veruje u njegovu krivicu (osim njegove sestre i majke). Boston Globe u septembru je napravio anketu u kojoj se 57 odsto ispitanika izjasnilo da bi se odlučilo za doživotnu kaznu za mladića, dok je njih 33 odsto izjavilo da zaslužuje smrtnu kaznu.

Samo jednoglasno do pogubljenja

Očekuje se da će početak glavnog suđenja biti oko 26. januara i da će trajati tri do četiri meseca. Ako Carnajev bude proglašen krivim za ubistvo za koje se može tražiti smrtna kazna, porota će se sastati na drugom delu suđenja i ona je ta koja odlučuje hoće li Carnajev biti smaknut.
Odluka mora biti jednoglasna, a ako se porotnici ne budu složili, onda će sudija proglasiti kaznu doživotnog zatvora. Suđenje tako jedva da je počelo, a jedina je rasprava to hoće li mu dodeliti doživotnu ili smrtnu kaznu.

Džohar Carnajev, tada 19-godišnjak, 15. aprila 2013. zajedno sa svojim bratom, 26-godišnjim Tamerlanom, aktivirao je, prema optužnici, dve improvizovane bombe na cilju tradicionalnog Bostonskog maratona. Poginulo je troje ljudi – jedan dečak, jedna žena i jedna studentkinja, a 264 ih je ranjeno. Sam Carnajev u to vreme studirao je, a njegov brat, saznalo se posle, prvi je postao radikalni musliman i povukao mlađeg brata za sobom.

Na to će se sasvim sigurno osloniti odbrana koja će verovatno izvođenjem prijatelja, komšija i rodbine pokušati da dokaže da je Carnajev dolazio iz problematične porodice, nalazio se u teškom psihičkom stanju mesecima pre napada, kao i da je bio pod snažnim uticajem starijeg brata kome nije mogao da se suprotstavi.

Tamerlan je ubijen tokom policijske potere koja je za počiniocima usledila dva dana posle napada i dostigla vrhunac u bostonskom predgrađu Njatertonjn, dok je Džohar kasnije pronađen kada se skrivao u prekrivenom brodu u dvorištu jednog građanina. Osim snimaka nadzorne kamere, braću je odala pucnjava na univerzitetskom kampu nakon čega je usledila potera. Carnajevljeve kolege, koji su bili s njim nakon napada na maraton, već su osuđeni za svoje uloge, a pitanje je hoće li sledeća optužena biti supruga starijeg brata ako se pronađu dokazi da je znala za aktivnosti svog supruga. Sestra dvojice terorista tvrdi, pak, da im je namešteno i da su nevini.

Ni ona ni njegova majka nisu bile na suđenju. Njihova porodica preselila se u SAD nakon života u Kirgistanu i Rusiji gde su ih smatrali "crnima" budući da su poreklom Čečeni, a u SAD su došli kao tražioci azila. Ali, porodica se u međuvremenu raspala.

Komentator Boston Globea pisao je o početku suđenja ponešto sarkastičnim tonom, navodeći kako je Carnajev u sudnici izgledao poput studenta koji se dosađuje i tamo je samo zato što mora biti, kako je došao u farmerkama i tamnom džemperu i kako nije imao dovoljno pameti ni da obrije bradu.

Utrenirani ili ne

Džohar je samo sedam meseci pre napada u Bostonu postao naturalizovani građanin SAD-a. Jedan od važnih elemenata suđenja biće pitanje da li je brat optuženog Tamerlan prošao trening i dobio instrukcije za napad. Naime, on je proveo neko vreme u Dagestanu, nakon dolaska u SAD i radikalizacije, i sumnja se da je tamo prošao obuku, budući da je eksploziv koji su braća postavila na cilju maratona bio previše komplikovan da bi se izradio samo na temelju eventualnih instrukcija s interneta.

Nema ustupaka

Iako medijima nije otkriven sadržaj upitnika za eliminaciju porotnika, pretpostavlja se da su među pitanjima ona o stavu prema smrtnoj kazni, favorizovanju svedočanstava policijskih i drugih državnih službenika pred svedočanstvima civila (tužilaštvo će se verovatno najvećim delom oslanjati na izjave policije, FBI i slično, a odbrana na izjave civila) kao i eliminacija na temelju identifikovanja porotnika sa žrtvama.
Carnajevljeva odbrana je već tražila da se suđenje održi van Bostona, jer je cela zajednica traumatizovana događajem i većina se smatra lično napadnutima, pa u Bostonu neće dobiti pravedno suđenje. Taj je zahtev odbijen.

Kao i ostali, i on ističe da se, bez obzira na priče sudije o presumpciji nevinosti optuženika, ovde ne radi o odluci je li kriv ili nije, nego da je jedini zadatak njegovih branilaca da mu spase život nakon što je državni tužilac Eric Holder pre godinu dana rekao da će federalna vlada tražiti maksimalnu kaznu. Rasprave se zato i vrte oko porotnika i njihovog stava, a navodi se kako se prema demografiji istočnog dela ove savezne države može očekivati da porotnici neće biti za smrtnu kaznu.

Verovatno će na suđenju biti pitanja i o tome jesu li braća planirala napad na Times Sljuare, što je navodno Džohar rekao policiji kada su ga priveli nakon napada u Bostonu.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here