EPA/Roman Pilipey

Ruskoj vojsci je izgleda potreban odmor na frontu u Ukrajini. To daje šansu ukrajinskoj vojsci da napreduje. Ali, Kijevu je za to potrebno više municije, piše DW.

Zemlja vlažna od kiše, tragovi točkova ispunjeni vodom, blato. Takve slike uglavnom stižu sa frontova, otkako je ukrajinska vojska u prvoj polovini novembra ponovo zauzela Herson. Istovremeno, kako kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, Rusija bombarduje ljude u “najgoroj zimi od Drugog svetskog rata”. Struje ima samo na po nekoliko sati i takva je situacija gotovo na čitavoj teritoriji Ukrajine.

Vlasti u Kijevu pokušavaju da pomognu ljudima tako što su organizovale šatore u kojima se greje i nabavile generatore za struju. Rusija je “već veoma ozbiljno uništila infrastrukturu i to neće biti brzo popravljeno”, kaže za DW stručnjak za Ukrajinu i Rusiju Minhenske konferencije o bezbednosti Niko Lange.

U Ukrajinu se isporučuju rezervni delovi za uništene trafostanice i drugu energetsku infrastrukturu, ali zamena “nekih transformatora ili određenih rezervnih delova” zahteva dosta vremena, objašnjava Lange.

Evropska unija mora da se pripremi za izbeglice iz Ukrajine koje beže od hladnoće. “Ne bi trebalo da počnemo (sa pripremama) tek kada vidimo slike promrzlih ljudi iz Ukrajine”, kaže Lange.

Veliki ruski gubici

– Bombardovanje Ukrajine očigledno ima još jedan cilj: ruskoj vojsci je hitno potrebna pauza, smatra Margarete Klajn iz berlinske Fondacije nauka i politika (SVP), koja savetuje nemačku vladu.

– Imaju velike materijalne i ljudske gubitke. Očigledno je da vojnici koji su mobilisani tek na jesen nisu od velike pomoći. Da bi se povećala borbena efikasnost oružanih snaga, nije dovoljno na prečac poslati na front loše obučene i loše opremljene rezerviste – kaže ona.

Čini se da je ove zime najvažniji strateški cilj ukrajinskih oružanih snaga da ruskoj vojsci ne daju vremena da poveća efikasnost. I dok se civilima sa dolaskom zime približava i humanitarna katastrofa, temperature ispod nule mogle bi Ukrajini da obezbede vojnu prednost.

Čekajući smrznuto tlo

– Na istoku zemlje, tamo gde je ruska vojska zauzela velike delove Luganske oblasti, ukrajinske oružane snage “zavise od smrznutog tla” – kaže ukrajinski ekspert Niko Lange. Naročito na severoistoku zemlje, vojska ima “veliki broj vozila na točkovima”. Da bi ukrajinska vojska mogla da “igra na svoju snagu – mobilnost”, potrebno joj je smrznuto tlo.

I zaista, ako je verovati vremenskoj prognozi, ovih dana će na severoistoku Ukrajine biti mraza. “Čim se zemlja zamrzne, mislim da će biti više potencijala sa ukrajinske strane”, očekuje Lange. “Izgleda da se to čeka.”

Rat u Ukrajini se pretvara u trku za municijom

– Ukrajina želi da iskoristi ovaj trenutak. Njena vojska je pokazala da može veoma pametno da iskoristi slabosti ruske strane – kaže berlinska analitičarka Margarete Klajn.

Međutim, ukrajinskoj vojsci nedostaje municije, upozorava Niko Lange iz Minhenske bezbednosne konferencije.

– Ukrajina, na primer, mnogo brže troši rakete za sisteme protivvazdušne odbrane nego što se proizvode. To se odnosi i na jednostavnu artiljerijsku municiju, kojom Rusija raspolaže u neograničenim količinama – ističe Lange.

Rat u Ukrajini sada se pretvara u trku za municijom. Putin, kaže Lange, procenjuje da će ukrajinski PVO sistemi ostati bez municije. Istovremeno, 50 država koje podržavaju Ukrajinsku kontakt-grupu, sa SAD na čelu, isporučuju dodatne protivvazdušne sisteme.

– Ukrajinska protivvazdušna odbrana postaje sve bolja. Rusija reaguje na to i zato u svom vazdušnom ratu na civilnu infrastrukturu lansira još više raketa srednjeg dometa, kao i dronova – navodi Lange.

Zimska faza rata Rusije protiv Ukrajine je kao povlačenje konopca. Ishod očigledno zavisi od toga da li će Kijev moći da, uz zapadnu pomoć, ublaži humanitarne potrebe, da li će ukrajinska protivvazdušna odbrana biti dodatno ojačana i da li će ukrajinska vojska moći da smrznutoj zemlji poremeti jedinice Kremlja duž linije fronta.

S obzirom na patnje ljudi, nemački eksperti ne vide šansu da se brzo sklopi mir. Naprotiv: “Ne vidim nikakvu spremnost ruske strane da ozbiljno pregovara u ovom trenutku”, kaže Margarete Klajn, iz berlinske Fondacije nauka i politika.

2 COMMENTS

  1. Zasto niste objavili da je EU zvanicno objavila da je poginulo preko 100000 ukrajinskih vojnila da ih je jos 30 000 ranjeno.ali zato rado govorite lazne informacije da Ruska vojska je izgubila mnogo vojnoka Koliko/Zasto je EU odmah uzbrisal tu izjavu one nemic Fon lijen.

  2. Ovako ili onako, Ukrajina je već izgubila rat.
    Ukoliko se ne osveste na vreme i ne sruše Zelenskog, neće to biti samo izgubljen rat nego kataklizma.

    Ne znam da postoji iko racionalan ko bi i pomislio da Rusija može da izgubi rat. Da su hteli, Rusi bi u prvih mesec dana operacije poravnali Ukrajinu, razorili sve što se razoriti može. Imaju čime. Zašto nisu, može da se nagadja.
    Ovako kako ratuju, mogu godinama. Zašto bi pregovarali? Pregovaraće kad se pristane na njihove uslove. Kako vreme prolazi, sve mi se više čini da je Ukrajina samo jedan od ciljeva … neki su čini mi se, mnogo zapadnije. I neće se rešavati vojnički.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here