RTS, G. jović

U Galeriji RTS u Takovskoj 10 od danas do 13. septembra posetioci mogu pogledati izložbu “Snaga ljubavi” posvećenu scenografu Vlastimiru Gavriku.

Svetski poznat i nagrađivan, jedan od najistaknutijih filmskih i televizijskih scenografa Vlastimir Gavrik (1928-2008) po stvaralačkoj aktivnosti predstavlja svojevrsni fenomen u scenografskom stvaralaštvu kod nas. Gavrik je potpisao 84 scenografije u igranom filmu (56 domaća i 28 inostrana) i veliki broj radova televizijske produkcije. Najšira publika pamtiće ga po mnogobrojnim TV serijama koje je uradio za RTS: „Srećni ljudi”, „Porodično blago”, „Zaboravljeni” i mnoge druge. Kod filmske publike ostaće upamćen po dugometražnim ostvarenjima, među kojima je i „Andergraund”.

Na izložbenoj postavci u Galeriji Radio-televizije Srbije od 21. avgusta do 13. septembra posetioci će moći da vide samo deo skica, crteža, akvarela, scenografskih rešenja na papiru i predmeta, ordenja, priznanja i diploma Vlastimira Gavrika iz velike porodične zaostavštine koje je sabrala kćerka Aleksandra zajedno sa scenografima Jasnom Dragović, Milenkom Jeremićem i Vladislavom Lašićem. Postavka nosi naziv „Snaga ljubavi”, po istoimenom projektu filmskog i tv producenta Aleksandre Gavrik koji podrazumeva i njen dokumentarni film posvećen životu i radu filmskog i televizijskog scenografa, njenog oca.

– Verujem da je izložba dobra prilika da i mlađi stvaraoci, posebno studenti, upoznaju zaista obimno i decenijski istrajno stvaralaštvo Vlastimira Gavrika i da će i na ovaj način saznati kako su izgledali procesi stvaranja scenografije nekih od najpoznatijih filmova i serija u istoriji ove umetnosti. Posebno me raduje što će izložba posle Galerije RTS i Beograda nastaviti put u Istočno Sarajevo u Kinoteku Republike Srpske, potom u Banja Luku, Budimpeštu i Podgoricu- objašnjava Aleksandra Gavrik.

Malo je poznata u javnosti činjenica da je Vlastimir Gavrik za scenografiju englesko-američkog filma „Nikolaj i Aleksandra”, o stradanju ruske carske porodice za vreme Revolucije 1917. učestvovao je u deobi „Oskara” koji je 1972. godine dodeljen grupi scenografa na čelu sa čuvenim Džonom Boksom. Statuetu „Oskar” Gavrik nikada nije preuzeo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here