EPA/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping učestvovaće u ceremoniji otvaranja gasovoda „Snaga Sibira“ u decembru putem video-linka.

– Putin i Si Đinping će u decembru putem video-konferencije dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog gasa u Kinu preko istočnog kraka gasovoda – rekao je novinarima pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

Ušakov je dodao da dve zemlje uspešno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi, prenosi agencija Tass.

Gasprom i Kina su kao datum za zvanično puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“ utvrdili 2. decembar, rekao je ranije ruskoj agenciji jedan izvor upoznat s planovima kompanije. Prvobitno je otvaranje gasovoda bilo planirano za 20. decembar.

Gasovodom „Snaga Sibira“ biće transportovan prirodni gas iz ogromnog nalazišta nafte i gasnog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta gasnog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa gasovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

Gas iz polja Čajanda je stigao do pogranične gasne merne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj deo trase gasovoda spreman za početak isporuke gasa u Kinu, navodi Tass.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime