pixabay.com

Najmanje tri osobe su poginule, a 30 je ranjeno u eksploziji automobila-bombe koja je danas potresla Kabul, u blizini oblasti gde su smeštene strane ambasade i zgrade vlade.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid je rekao da je meta napada bio konvoj stranih snaga u centru Kabula, tvrdeći da su tri vozila uništena, kao i da je 12 stranih i osam članova avganistanskih snaga bezbednosti poginulo.

Avganistanska vlada, međutim, odbacuje tvrdnje talibana.

– Trenutno možemo da kažemo da niko od stranaca nije poginuo u napadu – preneo je Rojters.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi je rekao da je automobil-bomba eksplodirala na glavnom putu i da je uništeno najmanje 12 vozila.

Od jačine eksplozije zatresla su se vrata i prozori na objektima, a veliki oblak dima nadvio se nad tim delom grada.

Ovo je druga eksplozija koja je potresla prestonicu Avganistana. U ponedeljak je, u samoubilačkom napadu talibana u Kabulu, ubijeno 16 osoba.

Meta tog napada bila je oblast u kojoj je smešteno nekoliko međunarodnih organizacija i gde žive stranci.

Ovi napadi ponovo pokreću pitanje u Kabulu i Vašingtonu o tome koliko su talibani iskreni u tome da žele postizanje mira posle skoro 18 godina sukoba, navodi AP.

Avganistanska vlada je izrazila ozbiljne sumnje u vezi sa dogovorom SAD i talibana, a za koji američki izaslanik Zalmaj Halilzad kaže da je samo potrebno odobrenje predsednika Donalda Trampa da bude „zapečaćen“.

Halilzad je nedavno u Kabulu rekao da će, prema nacrtu sporazuma koji je usaglašen sa talibanima, prvih 5.000 američkih vojnika napustiti Avganistan u roku od pet meseci.

On je avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija upoznao sa ovim sporazumom i sa njim se dva puta sastao od kako je u nedelju uveče doputovao u Kabul iz Katara, gde je okončana deveta runda razgovora između SAD i talibana.

– U principu smo postigli sporazum sa talibanima, ali sve dok se američki predsednik ne složi, to nije konačno – rekao je Halilzad lokalnoj tv stanici Tolo.

Prema dogovoru, prvih 5.000 američkih vojnika će se povući u roku od 135 dana iz pet baza u Avganistanu, gde je trenutno raspoređeno između 14.000 i 15.000 vojnika iz SAD.

Samo nekoliko časova nakon sastanka američkog izaslanika i Ganija, u Kabulu je odjeknula eksplozija u kojoj je poginulo 16, a ranjeno 119 osoba.

Odgovornost i za ovaj napad su preuzeli talibani.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime