pixabay.com

Mada je na Pešteru napadalo “samo” 30-40 santimetara snega, zbog jakog vetra koji stvara nanose veće od metra, u “srpskom Sibiru” od subote je u beloj blokadi više desetine sela i zaseoka. Najteže je u mesnoj zajednici Bare, na granici Srbije i Crne Gore, gde je više sela odsečeno od ostalog sveta, zavejani su i neprohodni putevi na planini Giljevi, u okolini Gonja, Šara, Karajukića Bunara, Buđeva, Ugla, Crvskog, Boljara i Poda, a kritično je i oko Krća i Lijeve Rijeke u podnožju Golije.

Zbog preopterećenosti i kidanja električnih kablova bez struje je više od 1.000 žitelja Bara, Gonja i Šara, a problema sa strujom ima i u Sjenici. Ekipe sjeničke Elektrodistribucije krenule su na teren, gde će pokušati da otklone kvarove. Kako ističe Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica, ka zavejanim selima pošlo je 20 buldožera i drugih snegočistača.

– Nadamo se da ćemo tokom dana “osloboditi”većinu zavejanih sela i popraviti oštećene električne instalacije. Očekujemo da će struju dobiti svi koji su u trenutno u mraku. Važno je da za sada u zavejanim selima nemamo teže bolesnih koje bi trebalo transportovati u Sjenicu, Užice ili Novi Pazar – ističe Mujagić i naglašava da nije lako tokom dugih sibirskih zima održavati više od 700 kilometara pešterskih puteva.

Safet Kovačević iz zavejanog sela Pode kaže da su se on i komšije na blokadu navikli i za nju se dobro pripremili.

– Međutim, mnogo veće probleme prave nam česti nestanci struje, jer se mnogi greju termo-pećima i grejalicama, a teško je i bez svetla i televizora – poručuje Kovačević.

Dobra okolnost je to što je u nedelju oko podneva sneg prestao da pada, pa su se električari probili do najudaljenijih sela u mesnoj zajednici Bare.

Bez struje hiljade ljudi

Vlažan i težak sneg koji u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu pada više od 24 sata prouzrokovao je brojne probleme u snabdevanju domaćinstava električnom energijom. Težak sneg lomi stubove dalekovoda i kida provodnike. Pod teretom snega lomi se i drveće i pada na provodnike elektromreže, zbog čega su meštani brojnih sela ostali bez struje. Situacija je veoma teška u opštini Požega, gde je bez električne energije više hiljada ljudi, kao i u okolini Arilja, čačanskim i selima takovsko-rudničkog kraja.