Lična arhiva
Radi posao koji voli: Goran Malić

Fotografija je stvaranje slike upotrebom svetla i predstavlja individualan način interpretacije stvarnosti od strane fotografa. Pogled kroz objektiv je isti, a ipak uvek drugačiji. A u korenu svega su ljubav i posvećenost. Upravo takva je priča Gorana Malića, profesionalnog fotografa iz Sidneja, koji je u razgovoru za “Vesti” ispričao kako je hobi pretvorio u životno opredeljenje u kojem je postao izuzetno uspešan.

Kako je sve počelo?

– Dok sam bio dečak, moji roditelji su imali fotografske aparate i uvek me je zanimalo kako nastaje fotografija. Još u rodnom Vukovaru sam shvatio da je fotografija onaj trenutak koji ostane zabeležen zauvek i da uistinu govori više od hiljadu reči. Što se tiče mog profesionalnog angažmana, sve je krenulo sa prijateljem koji je takođe fotograf. Od prvih saveta u kupovini fotoaparata i asistiranja kao pomoćni fotograf, tada više iz znatiželje. Ta znatiželja je prerasla u ljubav, pogotovo kad sam shvatio da imam oko za detalje – kaže Goran Malić.

Nije Vam trebalo dugo da promenite profesionalni kolosek i sasvim se posvetite fotografiji?

– U to vreme bavio sam se ekonomijom, ali sam ubrzo shvatio da je moje pravo zvanje nešto drugo, nešto gde bih imao priliku da ispoljim kreativni žar, koji je bio tu još od detinjstva. Čim sam bio spreman da napravim prekretnicu i da se u potpunosti posvetim fotografiji, to sam i učinio i otvorio sam studio “Photo Luna” u zapadnom Sidneju. Konačno sam dobio priliku da ispunim svoje snove. Posebno je lep osećaj kad imaš priliku da fotografišeš venčanja i tako ovekovečiš veliki dan u životu dve osobe. Velika je čast biti deo tih priča i zaista uživam u svakom danu svog posla.

Fotografija kao umetničko delo

Interesovanje i talenat ste imali, ali da li ste i studirali fotografiju?

– Počeo sam kao samouk, a imao sam i privilegiju da učim od iskusnog fotografa. Ali, veoma brzo sam počeo da radim samostalno. Upisivao sam tečajeve, čitao literaturu i završavao internet kurseve. Sada je već 12 godina kako se profesionalno bavim fotografijom.

Koji Vam je omiljeni vid fotografije?

– Pre svega fotografisanje venčanja, ali velika ljubav su mi i portreti. Glavni razlog za to su emocije i izrazi lica koji se mogu zabeležiti u jednom dobro napravljenom portretu koji može da prenese hiljade priča. Takođe, bavim se i fotografisanjem događaja, poput Srpskog festivala u Darling Harboru i Folklornog festivala u Bonirigu. Pored zbivanja u srpskoj zajednici, pokrivam i ostale događaje širom Australije jer fotografija ima univerzalni jezik i nema etničku pripadnost.

Kako izgleda proces fotografisanja venčanja iz ugla fotografa?

– Fotografisanje venčanja je kombinacija spontanosti i isplaniranih momenata tokom celodnevnog događaja. Postoji nepisano pravilo koji trenuci treba da budu zabeleženi i tada nastojim da ostanem neprimetan i da radim iz drugog plana. Mladenci uživaju u venčanju, a fotograf beleži predivne spontane momente. A od momenta kad je fotografija zabeležena, pa do trenutka kad foto album dođe u ruke mladenaca, to je drugi deo priče. Sama svadba zna da traje i po 16 sati, pogotovo naše srpske svadbe. To znači da fotograf satima mora biti u stanju da bude kreativan i da sve vreme bude deo priče jer prilike za popravni nema. Na licu mesta imate obavezu da zabeležite sve bitne trenutke i sve emocije koje će ostati u večnoj uspomeni vaših klijenata.

Oko za detalje: Venčanje koje je Goran ovekovečio

Šta je ključ uspeha?

– Ključ uspeha je da dobro slušate klijenta, da imate profesionalan pristup i da se uvek konsultujete o svemu. Moje omiljeno pitanje klijentima je vrlo jednostavno: Kako oni vide svoje venčanje? Pitam ih šta žele i njihove ideje sprovodim u delo. Najbitnije je uzajamno poverenje i razumevanje, a ono se stiče i kroz fotografisanje pre venčanja jer ono omogući da dodatno razradimo ideje i da se upoznamo, a i da sami mladenci bez pritiska budu upoznati s procesom i da objasne šta žele.

Pošto ste ovekovečili tako veliki broj venčanja, koji je Vaš savet budućim mladencima?

– Preporučujem im da budu ono što jesu i da uvek imaju mnogo ljubavi i razumevanja jedno za drugo, a fotografija će zabeležiti pravu, iskrenu emociju koja ostaje među njihovim najlepšim životnim uspomenama – poručuje fotograf Goran Malić.

Umetnost koja ima budućnost

Da li je fotografija ugrožena razvojem moderne tehnologije, pre svega mobilnih telefona s kamerama visoke rezolucije?

– Smatram da fotografija ima svetlu budućnost, iako danas iz mnogih modernih uređaja mogu da se izvuku kvalitetne slike. Međutim, postoji ono drugo, a to je umetnički pristup fotografiji. Ne radi se samo o oku za fotografiju, dobroj opremi ili obrazovanju. Najbitnije je da si kao fotograf u stanju da ispričaš priču, da budeš unikatan, da imaš svoj stil kojim ćeš zabeležiti nečije najlepše momente. Takođe, kreativnost u postprodukciji jeste ono što klasifikuje fotografiju kao granu umetnosti. Iz tog razloga s ubeđenjem mogu da tvrdim da fotografija nije ugrožena – kaže Goran.

Pored fotografija, studio “Photo Luna” nudi i video-usluge svojim klijentima.

Preporuka klijenata

“Photo Luna”je kroz godine rada postala prepoznatljiv brend. Šta je najvažnije za takav uspeh?

– Uvek sam znao šta hoću. Želeo sam da budem najbolji u ovom poslu, najpre u našoj zajednici, a onda i šire. Uvek sam sebi postavljao visoke ciljeve jer jedino tako može da se uspe. Fotografija je moja velika ljubav i zato sam od početka nastojao da izgradim svoj lični stil, koji prenosim i na svoje asistente i ceo tim koji je uključen u rad studija. Dalje, pozitivno iskustvo klijenata i njihova preporuka je nešto što je doprinelo da “Photo Luna” postane prepoznatljiv brend. Jednostavno, pravilo je uvek da se odnosim sa klijentom onako kako bih voleo da se ljudi odnose prema meni – objašnjava Goran Malić.

Igra svetla i sene

Na stranicama štampe

Vaše fotografije našle su se i na stranicama mnogih novina.

– Objavljivane u Sydney Morning Heraldu” i u raznim časopisima kao što su Complete Weddings” i Sydney Bride” . Poslednjih šest godina “Photo Luna” ima najvišu ocenu na internet stranici “Easy Weddings” . Takođe sam i član Wedding and Portairt International Association , organizacije bazirane u Americi, za koju je glavni preduslov da imate razvijen lični stil i da je vaša fotografija prepoznatljiva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here