Z. M.
ZANIMLjIVI DETALjI O VELIKANKI GLUMIŠTA: Goran Novaković, Anita Panić (levo) i Nikola Osmokrović (desno stoji)

U biblioteci Srpskog centra u Beču predstavljena je monografija “Milena Dravić ili ključ od snova” u prisustvu autorke Anite Panić.

Razgovor sa autorkom monografije o Mileni Dravić, jednoj od najvećih filmskih glumica sa jugoslovenskih prostora vodio je Goran Novaković, publicista i pisac.

Autorka monografije urađene na srpskom i engleskom jeziku prisutnima je navela da ova se ove godine obeležava značajan jubilej, 60 godina od prvog snimljenog filma Milene Dravić, 1959. godine.

– Radi se o filmu “Vrata ostaju otvorena” Františeka Čapa koja je na samom snimanju postala punoletna. Od tada je snimila oko 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i veliki broj TV drama, serija i emisija – istakla je Anita Panić, koja je dugogodišnji televizijski autor, dokumentarista i pisac.

Prikazani su i video-zapisi sačinjeni od filmova u kojima je glumila Milena Dravić.
U knjizi koja ima šest poglavlja nalaze se prilozi koje su pisali pored ostalih i reditelji: Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik kao i glumci Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Nikola Đuričko. Kurozitet ovog poglavlja jeste i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu “Bitka na Neretvi”.

– Naša namera je bila da upravo u biblioteci Srpskog centra, godinu dana posle smrti naše legendarne glumice, priredimo promociju ove knjige koja obuhvata njen stvaralački opus – objasnio je Nikola Osmokrović iz upravnog odbora Srpskog centra. On je podsetio da će uskoro na sajtu udruženja biti objavljena lista knjiga biblioteke Srpskog centra.

Film o Vladi Divljanu

Srpski centar iz Beča organizuje austrijsku premijeru filma o Vladi Divljanu “Nebeska tema”. To je dugometražni dokumentarni film sa elementima igranog, a biće prikazan 16. decembra u 20.15 u bioskopu Stadtkino im Kunstlerhaus (Akademiestr. 13)
. Karte se mogu kupiti na blagajni bioskopa kao i onlajn preko linka https://ntry.at/NebeskaTema .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here