Youtube/N1
Valentin Incko

SNP Izbor je naš iz Banja Luke pozvala je državni vrh Republike Srpske i Srbije, ali i političke elite obe zemlje da “stanu pod jednu zastavu” i u što hitnijem roku formiraju zajednički pravni tim koji bi proizveo reviziju rada nekadašnjeg Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru Jugoslavije, uključujući i sve presude koje su tamo donete.

Reagujući na ultimativno pismo Visokog predstavnika za BiH, Valentina Incka predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske da se oduzmu svečane povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, ova organizacija tvrdi da Incko samo nastavlja posao koji je započeo Haški tribunal.

– Zato zmiji treba stati na glavu. Potrebno je da Srbija i Srpska formiraju telo koje bi činili ne samo vrhunski pravnici, a koje bi imalo zadatak da na međunarodnom planu sve učini kako bi došlo do stvarne revizije svih presuda Haškog suda. Odnosi u svetu se menjaju i nije nerealno ispunjavanje takvog zadatka. Ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci kako bi se došlo do revizije dosadašnjih haških presuda u cilju njihovog stavljanja van snage, srpski narod će doživeti težak poraz- upozorava Dane Čanković, predsednik ove nevladine organizacije.

On navodi da će u suprotnom, kao posledica presuda Haškog tribunala doći do novih pritisaka na Republiku Srpsku i Srbiju.

– Uslediće nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, a onda će se tvrditi da je Republika Srpska genocidna tvorevina koja se mora ukinuti. Ako srpski političari i ustanove Srbije i Srpske prihvate takav sud, onda priznaju i da se u Srebrenici desio genocid, a ne ratni zločin i da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Ali, ako čvrsto odbace Haški sud kao sud pravde i insistiraju na činjenicama da je to politički sud, onda ne stoji da je bio genocid, pa taman to pisalo i u haškim presudama, koje su unapred bile poznate, možda i pre početka rata – ističe Čanković.

Istinom do pravde

Dane Čanković kaže da je nesporna činjenica da je u ratu u BiH bilo žrtava i zločinaca, ali na svim stranama.
– Da bi se pravda zadovoljila i došlo do istinskog pomirenja, mora se doći do istine o uzroku i posledicama razbijanja Jugoslavije kao i da se oda pijetet svim žrtvama i kazne svi zločinci. Samo istina, a ne oduzimanje povelja sa odlikovanjima, može da zaleči poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama, i svim građanima Bošnjačko-hrvatske federacije i Republike Srpske. Takva istina ne dolazi iz presuda Haškog suda, jer je jedan od najvećih krivaca za razbijanje Jugoslavije i za rat na prostoru bivše Socijalističke republike BiH onaj ko stoji iza tog suda i finansira ga – zaključuje Čanković.

1 COMMENT

  1. “Zmiji treba stati na glavu” Вуцибатино једна! Ово Срби неће заборавити. Два рата сте започели, оба изгубили као највећи слепци и још увек дижете глас док вам неко не стане на главу да умукнете за сва времена.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here