pixabay.com

Mladi su oni koji najčešće diktiraju trendove, bili oni pozitivni ili negativni. Među tinejdžerima u Srbiji zavladala je nova moda koja ponovo zadaje glavobolje mnogim roditeljima. Snus, duvanski proizvod neobičnog imena sve češće se može naći među srednjoškolcima. Iako nije legalan proizvod, lako se nabavlja u Srbiji. Nije droga, a nije ni cigareta. Reč je o mlevenom, vlažnom duvanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi tvrde da je opasniji od cigareta.

Snus može da se kupi u prodavnicama duvana u centru Beograda, ali i preko društvenih mreža, a ono što posebno zabrinjava je što se ovaj proizvod nalazi u slobodnoj prodaji iako nema zvaničnu dozvolu, niti je registrovan u našoj zemlji. U Evropskoj uniji je zabranjen svuda osim u Švedskoj.

Reč je o duvanu koji se ne puši, već se žvaće, a kako navode stručnjaci iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana, veoma je štetan.

Gore od cigareta

– Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim karcinom grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina. Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina – ističe se u saopštenju Nacionalne komisije.

Prim. dr Petar Borović, koji je aktivno uključen u rad Saveza Srbije protiv pušenja ističe da je reč o duvanu sa izrazito visokom količinom nikotina koji oštećuje želudac.

– Nikotin izaziva istu zavisnost kao heroin. Eto, to je najbolji pokazatelj koliko je opasna ova pojava koju tinejdžeri sve više konzumiraju. To je kao kada počnete da pušite pet cigareta dnevno, pa vam posle nekog vremena nije dovoljno, pa onda krenete 10, pa 20 i, na kraju celu paklu. Dakle, reaguje se kao na svaku drogu – istakao je za “Vesti” prim. dr Petar Borović.

Kako je naveo, istraživanja pokazuju da snus ima veću količinu nikotina od obične cigarete.

– Duvan je generalno jako štetan, a još više tako koncentrovan. Danas generalno duvan nije čist, već je pun različitih hemikalija, pa samim tim donosi ogromnu štetu organizmu, a mladi su naravno na najvećem udaru jer su najpodložniji da probaju nove stvari – zaključio je prim. dr Borović.

Pored snusa i cigareta, među mladima je poslednjih godina veoma popularna i nargila, kojih ima u sve većem broju kafića, naročito u blizini škola.

Štetne i nargile

Istraživanja Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” pokazala su da je devet odsto osnovaca, uzrasta od 13 do 15 godina, probalo šišu, kao i svaki treći srednjoškolac.

Reč je o aromatizovanom duvanu koji je veoma štetan za zdravlje. Iz Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se tokom jedne sesije pušenja nargile, u organizam unesu štetne materije kao da je popušena kutija cigareta.

U mnogim zemljama je upotreba nargila potpuno zabranjena, a u najvećem broju evropskih država duvanski proizvodi su zabranjeni mlađima od 18 godina. Iako je u Srbiji zvanično zabranjena prodaja cigareta maloletnicima, to se nažalost ne primenjuje i redovna je pojava da srednjoškolci, pa čak i osnovci slobodno kupuju cigarete.

Crna statistika

U Srbiji čak 11 odsto učenika, odnosno svaki deseti đak starosti od 13 do 15 godina, puši cigarete, i to podjednako i dečaci i devojčice, dok šest odsto njih koristi elektronsku cigaretu.

– Čak 70,4 odsto učenika koji sada puše cigarete do njih dolazi tako što ih kupuje u prodavnicama, samoposlugama ili na kioscima. Čak 82,6 odsto njih nije bilo sprečeno da ih kupi zbog svojih godina. Procenat učenika petih i sedmih razreda koji su bar jednom popušili cigaretu više od tri puta je manji (2,6 i 7,1 odsto) u poređenju sa prvim razredima srednjih škola u kojima je cigarete probao skoro svaki treći učenik – 28,3 odsto. Sa druge strane, cigarete je probalo 2,6 odsto petaka, i 7,1 odsto sedmaka. Nargile je bar jednom tokom života pušila skoro jedna trećina učenika prvih razreda srednjih škola – 29,3 odsto – pokazuju rezultati pokazuju rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

Sve zbog popularnosti

Prema podacima istraživanja, najčešći razlog zbog kojeg tinejdžeri posežu za cigaretama, snusom ili nargilama jeste uspeh u društvu. Smatraju da će tako biti lakše prihvaćeni, a da će ukoliko odbiju da probaju biti odbačeni i okarakterisani kao nepoželjni. Mnogi od njih smatraju da su im cigarete povećale popularnost u školi, a u oko 80 odsto slučajeva roditelji ni ne znaju da im deca džeparac troše na cigarete.