EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT
Volfgang Sobotka

“Austrija i Hrvatska imaju ulogu mosta za šest zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU”, ocenio je danas predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka u razgovoru sa hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Sobotka je naglasio da je teška greška dalje odlaganje početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

“Početkom ove godine posetiću obe zemlje i dalje ću se zalagati da se na proleće da konačno zeleno svetlo za pristupne pregovore”, istakao je on u saopštenju.

Naglasio je da je cilj Austrije da se taj korak preduzme još tokom predsedavanja Hrvatske EU. Jandroković je danas bio gost Sobotke na Novogodišnjem koncertu bečke Filharmonije, nakon kojeg su obišli i izložbu povodom 25-te godišnjice od ulaska Austrije u EU.

U razgovoru šefa skupštine dve zemlje glavne teme bile su pitanja budućnosti EU, kao što je Bregzit, program borbe protiv klimatskih promena, srednjoročni budžet Unije i evropska perspektiva Balkana, za koju se obe zemlje, kako je naglašeno, zalažu na evropskom nivou.

Sobotka je istakao da je bitno da EU bude jedinstvena i da mora prema spolja biti snažnija.

“Neophodna je veća odlučnost i jasno opredeljenje ka većem angažovanju po pitanju budućnosti, kao što su investicije u nauku i inovacije, delotvorna zaštita spoljne granice i vodeća uloga u borbi protiv klimatskih promena”, objasnio je on.

S tim u vezi je podzravio konferenciju o budućnosti EU koju je najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ta konferencija nam daje mogućnost da zajedno iznova definišemo našu ulogu. U tome je važno da se čuje glas nacionalnih skupština”, poručio je on.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here