Socijalistički bratski poljubac Lionela Mesija i Kristijana Ronalda

0
twitter.com/francefootball

Barselonin as i nova Juventusova prva violina, koji su devet sezona vojevali u španskom fudbalu, ukrasili su naslovnu stranu “Frans fudbala” onako kako ih niko do sada nije dočarao.

Jedno od najvećih fudbalskih suparništava modernog doba, uvek predstavljano kao ratovanje dvojice suprotstavljenih vojskovođa, dobilo je potpuni kontrast zahvaljujući zamisli koja se rodila u glavi uredništva “Frans fudbal”, uglednog francuskog magazina koji dodeljuje Zlatnu loptu za najboljeg igrača godine. Argentinac Lionel Mesi, dugogodišnja glavna uzdanica Barselone, i Portugalac Kristijano Ronaldo, proslavljeni as Reala, koji je prošlog leta prešao u Juventus, naslikani su na naslovnici novog broja kako se ljube u strastvenom zagrljaju.

Časopis je na najvećem broju strana i posvećen njihovom rivalstvu. Poruka je, izgleda, da dva najslavnija fudbalska gladijatora današnjice ne moraju da se sagledavaju kao večiti neprijatelji. Naslovna strana kroz njihove figure upadljivo podseća na najčuveniji poljubac u istoriji posleratne međunarodne politike, koji se desio u Istočnom Berlinu 7. oktobra 1979. U doba Hladnog rata to je bio izraz savezništva sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva s predsednikom Istočne Nemačke Erihom Honekerom, kome je došao u posetu povodom 30-godišnjice te zemlje Varšavskog pakta. U političkoj literaturi se beleži kao socijalistički bratski poljubac, koji je nebrojeno puta doživeo i umetnički oblik kroz murale.

Budući da Kristijano Ronaldo više nije učesnik španskog “klasika”, njegov sledeći susret s Mesijem na fudbalskom polju moguć je u finalu Lige šampiona na Atletikovom stadionu u Madridu 1. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here