Sofija najlepša čobanica

Ž. Marković - Vesti
0
Ž. Marković

Već punih 47 godina Dom kulture “Stevan Mokranjac” Negotin u saradnji sa Mesnom zajednicom Štubik, Osnovnom školom “Hajduk Veljko” kao i tamošnjim kulturno-umetničkim društvom Prerast, organizuje manifestaciju Krajinski običaji.

Pokrovitelj je svih godina Opština Negotin. Reč je o jednoj od najstarijih i najuglednijih smotri kulturnog amaterizma na širem prostoru Istočne Srbije.

Zahvaljujući istrajnosti organizatora i ove godine, 18. i 19. juna u Štubiku, oživele su sve otvorene scene, prostor seoskog doma kulture i čuveni Školski gaj. Odziv je bio odličan, okupili su se amateri iz Negotina i sela Sikola, Jabukovca, Kobišnice i Štubika, gosti iz susedstva i to iz Halova, Gradskova, Osnića, Podgorca, Bučja, Topolnice, kao i iz Bregova u susednoj Bugarskoj.

Krajinski običaji su otvoreni u Domu kulture, jer je tog dana nevreme zahvatilo područje negotinske opštine. Svojim programima predstavili su se učenici OŠ “Hajduk Veljko” iz Štubika, a potom i članovi KUD-ova “Čučuk Stana” iz Sikola, “Floričika” iz Jabukovca i domaćeg Prerast.

Drugog dana održan je defile dečjih izvornih grupa. Vreme do večernjih sati ispunila su takmičenja u narodnim veštinama: pripremanju kačamaka, brzom upredanju vune, potezanju čobanskog štapa, bacanju kamena s ramena, skoku udalj i nadvlačenju konopca. Uveče su se nadmetale starije izvorne grupe, a u velikom finalu proglašeni su pobednici.

Prva mesta u brzom upredanju vune i pripremanju kačamaka pripala su predstavnicima iz Osnića – Bukovo: Ivanki Lazarević i Ninoslavu Mladenoviću. Po tradiciji u pastirskim nadmetanjima najbolji su bili Štubičanci i to Goran Marinković u potezanju pastirskog štapa, Dejan Grozdanović u bacanju kamena s ramena i ekipno, u nadvlačenju konopca. Najbolji rezultat u skoku udalj ostvario je Neša Kostandinović iz Bučja.

Veliko interesovanje pratilo je nadmetanje predstavnica nežnijeg pola u lepoti, tačnije za titulu čobanice. Petnaestogodišnja Sofija Đurić iz Štubika proglašena je za najlepšu čobanicu, njena vršnjakinja Tamara Fucić iz Kobišnice ponela je lentu prve pratilje, a 20-godišnja Dijana Blagojević iz Podgorca – Timok, proglašena je za drugu pratilju.

Nagrade najboljima

Za najbolje su proglašene starija i dečja izvorna grupa iz Kobišnice, pa su dobile diplome za sveukupno predstavljanje programa. KUD “Voja Čurić”, iz Kobišnice nedavno je proglašen i za ovogodišnjeg sveukupnog pobednika tradicionalne narodne manifestacije Susreti sela, imao je još mnogo razloga za slavlje.

Za najbolje izvođenje izvorne melodije i izvorne pesme nagrađeni su Stefan Radovanović i Ivanka Lazarević iz Osnića – Bukovo, a za izvorne igre, Grupa iz Halova. U prikazu običaja najbolja je bila Grupa iz Bučja, čiji je član Slaviša Kostandinović nagrađen diplomom za kazivanje umotvorina. Žiri je najvišu ocenu za narodnu nošnju dodelio izvornoj grupi iz Podgorca – Timok.

Sećanje na čuvenu bitku

Krajinski običaji, manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva, organizuje se u znak sećanja na čuvenu bitku kod Štubika i Malajnice, koja se odigrala tačno pre 212 godina. Reč je o poznatom istorijskom događaju kada su se po prvi put srpski i ruski junaci zajedno suprotstavili turskim snagama pod kojima je prostor tadašnje Srbije živeo vekovima. Smotra okuplja iskrene zaljubljenike i čuvare narodne kulture i tradicije, oslonjene na junaštvo i bogatstvo duha naroda na prostoru Krajine.

– Opština Negotin kao pokrovitelj ovoj smotri pruža punu podršku jer smatramo da je veoma važno da se čuva narodno stvaralaštvo sa svih naših prostora – poručili su za “Vesti” predstavnici Opštine Negotin.