Z. Raš
Strategija uspeha: Vladimir Lučić

Telekom Srbija će ove godine otvoriti fond za razvoj digitalnih startap projekata, koji će finansirati sa najmanje pet miliona evra godišnje, najavio je generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić!

On je istakao da će Telekom Srbija za četiri godine biti ne samo lider u telekomunikacionim uslugama već i jedna vrsta privrednog giganta, ne samo u Srbiji nego i u regionu.

– U našoj strategiji razvoja u naredne četiri godine jedno veliko polje biće razvoj digitalnih servisa. Ove godine ćemo otvoriti fond za razvoj digitalnih startap projekata. U taj fond finansiraćemo minimalno pet miliona evra godišnje. Probaćemo i druge kompanije da motivišemo da budu deo tog fonda, jer mislimo da taj deo razvoja startap zajednice još nije dovoljno sistematizovan, a da je veliki potencijal – istakao je Lučić.

Ispunjeno obećanje

Cilj je, kako je naveo, da Telekom Srbije ne bude samo telekomunikacioni lider regiona, već da bude glavni izvoznik digitalnih softvera i kvalitetne produkcije u svetu.

– Samim tim, mislim da ćemo višestruko povećati vrednost Telekoma i značajnije doprineti razvoju tog dela privrede u Srbiji – ukazao je Lučić i dodao da bi nacionalna telekomunikaciona kompanija trebalo da se postavi tamo gde su i druge nacionalne kompanije, a to je da bude broj jedan u telekomunikacijama i nosilac digitalnog razvoja.

Lučić je podsetio da je još pre dve godine govorio da ćemo za dve godine dobiti više multimedijalnih korisnika nego za prethodnih 10 godina, a to je – i ostvareno.

– Najlepša je stvar kada vremenska distanca pokaže da ste bili u pravu. Pre dve godine sam govorio da ćemo od 2018. do 2020, dobiti više multimedijalnih korisnika nego za prethodnih deset godina i to smo i ostvarili. Broj korisnika fiksnog interneta i multimedije smo više nego duplirali za dve godine. Postali smo faktički lideri u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i sada krećemo u dalji razvoj – zaključio je generalni direktor Telekoma.

Ulaganje u stručnjake

Ekonomista Danilo Šuković za “Vesti” komentariše da su to dobre vesti kako za kompaniju, tako i za izvozni potencijal naše zemlje.

– Izvoz znanja je svakako najisplativiji i to je nešto na čemu se temelje i razvoj i izvoz. Za izvoz digitalnog softvera svakako su najvažniji kadrovi i sigurno je da naša zemlja ima potencijal. Kompanija koja odluči da izvozi znanje svakako će najviše ulagati u stručnjake – smatra dr Šuković.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da je odluka da se izvozi digitalni softver dobra.

– To je nešto novo, jer u Srbiji su dosad softver izvozile male i srednje firme. Telekom je baš velika firma i to je dobar potez – naglašava Kovačević.

Telekom Srbija ima velike planove u dijaspori, a u Austriji imaju više od 60.000 mobilnih korisnika. Jasno se vidi da korisnici nisu samo naši ljudi iz dijaspore, već i austrijski državljani. Poslovanje Mtel Austrija je odlično, a planovi su širenje i u Nemačkoj i Švajcarskoj. Internet je kompaniji omogućio da dođu do korisnika ma gde bili. Nedavno su pustili aplikaciju Arena cloud koja je dostupna svim korisnicima od Slovenije do Makedonije, i gde na jednostavan način, korisnici na pametnom telefonu, mogu da vide sve sportske, filmske i muzičke kanale ove kompanije.

Rastu prihodi

Prihodi Telekoma u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i dijaspori rastu svake godine.

– Kompanija Telekom već vredi više od dve milijarde evra, a prema projekcijama 2023. godine vredeće četiri milijarde evra – obelodanio je letos Lučić.

Superiorna infrastruktura

U 2019. godini ova kompanija je ostvarila rekordan broj korisnika servisa od 10,4 miliona korisnika, istorijski rezultat po pitanju prihoda je 133,7 milijardi dinara (1,1 milijarda evra) što je za sedam odsto bolje nego 2018. Operativna dobit skočila je za 25 odsto. Kompanija je imala rast od 90.000 korisnika satelitske televizije, kao i rast preko fiksne infrastrukture u segmentu TV usluga, te rast korisnika interneta. Kompanija Telekom Srbija posluje u više zemalja i ponos je države, naročito zato što je država vlasnik 58 odsto akcija. Ima veliki broj malih akcionara. Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom jeste i onaj sa Huaveijom.

Vučić zaustavio propast

– Prva i druga decenija 21. veka su bile prilično teške za sve nacionalne telekomunikacione kompanije u svetu. Ipak, mnoge evropske države su upravo shvativši ove probleme uradile posebne programe za očuvanje nacionalnih kompanija, što je država Srbija, a pre svega predsednik Vučić učinio 2018. godine, odlučivši da spreči dalje propadanje Telekoma i da ga vrate na mesto gde treba da bude nacionalna telekomunikaciona firma, a to je broj jedan!

Odluka države da zaustavi propadanje i da Telekom vrati na pozicije koje mu pripadaju, upravo je bila okidač za medijsku “zainteresovanost” preko noći, a usuđujem se da kažem, uz strah konkurenata da je prošlo vreme kada su se milijarde zarađivale, kupovali privatni avioni i imovina po svetu, tako što se to radilo preko leđa Telekoma – rekao je Lučić.