EPA/Omer Messinger
Volfgang Šojble

Nemačka politička legenda Volfgang Šojble priznao je da su napravljene greške u ophođenju prema Rusiji, dok je bio na vlasti.

Šojble je, za dnevnik “Handelsblat”, kazao da je ljut na sebe.

– Nismo želeli ništa da vidimo i to svako od nas – podvukao je on misleći i na druge političare koji su bili na vlasti, pa i na bivšu kancelarku Angelu Merkel.

Ukazao je da je, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, sa svojim ruskim kolegom razgovarao kako delovati protiv islamističkog terorizma, ali nije, kaže, nikada pogledao šta Rusija radi u Čečeniji. Takođe kaže nije slušao reči tadašnjeg predsednika Poljske Leha Kačinskog, koji mu je još u to doba rekao da će Rusija napasti Gruziju.

– Najpre dolazi Gruzija na red, onda Ukrajina, pa Moldavija i potom baltičke države i Poljska. Bio je u pravu – priznao je Šojble.

Političar, koji je obeležio pet decenija političkog života Nemačke, rekao je da je zapanjujuće da Merkelova i dalje ne govori ništa u vezi Rusije, da ne priznaje da su napravljene greške.
Šojble naglašava da su ranije vlasti morale znati da će Vladimir Putin napasti Ukrajinu.

– Putin je javno govorio da je raspad bivšeg SSSR najveća katastrofa, koju želi da ispravi –  prisetio se on.

Upitan koga ubraja u najveće nemačke kancelare naveo je Konrada Adenauera, Vilija Branta i Helmuta Kola. Na njegovoj listi nema Merkelove sa kojom je dugo sarađivao.

– Da li će Merkelova biti među velikim kancelarima možda je prerano proceniti – dodao je Šouble.

3 COMMENTS

  1. Могло вас је а и сада коштати опет заставе СССР на Рајхстагу.У памет се док није касно.

  2. Sojble kasno priznaje. Sta ce mu reci gazda? Ili je mu tako naredjeno? U svakom slucaju dobar znak. Sad i gazda vidi da se preracunao, ali je kasno. Samo javno priznanje i bezuslovna kapitulacija. Oklevanje samo dize cenu.

  3. Nikad vam Rusi nisu trebali vratiti istočnu Njemačku ,
    30 miliona Rusa je poginulo da oslobodi evropu od fašizma,
    Azov i taj isti fašizam je u ukrajini taj koji od 2014 zabranjuje ruski jezik u ukrajini, Dombas i Lugansk su od 2014 do početka rata izgubilo 14.000
    Života , bombardovanje ukrajinskih jedinica i azov jedinica koje su dio ukrajinske vojske uz finansijsku pomoć od amerike ,i njemačke takođe
    Germani su zaboravili koliko zla su činili Rusima pa to rade opet
    Ako ne daj nam Bože☦️opet budu pretjerali Germani i ostali
    Ruski tenkovi će doći u Berlin
    Da vrate polovinu koju su imali
    🇷🇺☦️🇷🇺SLAVA RUSIJI

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here