EPA/Mikhail Tereshchenko
Sergej Šojgu

Specijalna vojna operacija u Ukrajini označila je kraj jednopolarnog sveta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, organizovanoj u okviru vojnog foruma “Armija 2022”.

– Početak specijalne vojne operacije u Ukrajini označio je kraj jednopolrnog sveta. Mnogopolarnost je postala realnost. Jasno su se ocrtali polovi tog sveta – rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, glavna razlika među tim polovima je u tome što jedni poštuju interese suverenih država, uvažavaju kulturno-istorijske osobenosti zemalja i naroda, dok ih drugi prenebregavaju.

Šojgu je istakao da se sistem globalne bezbednosti radikalno menja, a da je bezuslovna dominacija SAD i njihovih saveznika ostala u prošlosti. Ruski ministar je, takođe, istakao da je specijalna operacija razvejala mit o “superoružju” koje Zapad isporučuje Ukrajini i koje je, navodno, sposobno da preokrene situaciju na frontu.

– Prvobitno se pričalo o isporukama protivtenkovskih kompleksa “džavelin”, nekakvim “unikatnim” bespilotnim letelicama. U poslednje vreme ulogu superoružja zapadnjaci daju višecevnim raketnim bacačima “himars” i dalekometnim haubicama. Ipak, i to naoružanje se melje u borbama – rekao je Šojgu, ocenjujući da to naoružanje nije suštinski uticalo na tok situacije na frontu.

Kijev krije od javnosti ogromne gubitke

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Šojgu je istakao da su gubici ukrajinskih oružanih snaga ogromni, a da kijevsko rukovodstvo krije realne cifre, ali svedočenja ratnih zarobljenika daju predstavu o realnoj slici u redovima ukrajinskih oružanih formacija.

Prema njegovoj oceni, napori NATO su usmereni na produžavanje agonije kijevskog režima, iako ni u samoj Alijansi niko ne sumnja u to da će ciljevi ruske vojne operacije biti ispunjeni.

– U Ukrajini se ruskim vojnicima suprotstavljaju ujedinjene snage Zapada, koje upravljaju rukovodstvom te zemlje u hibridnom ratu protiv Rusije – rekao je Šojgu o dodap da dejstva oružanih snaga Ukrajine planiraju i koordiniraju inostrani vojni savetnici.

– NATO je zbacio maske. Agresivni karakter bloka prestao je da se krije iza formulacija o isključivo odbrambenoj usmerenosti koalicione delatnosti. Danas su u dokumentima za strateško planiranje Alijanse potvrđene pretenzije ka globalnoj dominaciji – naveo je Šojgu  dodao da su u sferi interesa NATO Afrika, Bliski istok i Azijsko-pacifički region.

2 COMMENTS

  1. U pravu je covek, ali ne razumem zasto ne napadnu vece neprijatelje i Rusomrsce. Ovi ne smeju biti postedjeni. Ili je to taktika koju ne razumem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here