Šojgu odgovorio Amerikancima: Ostaćemo „nenormalni“

sputniknews.com, Vestionline
EPA/Abir Sultan

Ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu odgovorili su na izjavu svog američkog kolege, koji je pozvao Rusiju da bude „normalna zemlja“ i da deli zapadne vrednosti.

– Ako je on to rekao, onda napominjem da nas je pozvao da se ponašamo kao normalna zemlja, a ne kao Sjedinjene Američke Države, jer bismo u protivnom, postupajući kao Sjedinjene Američke Države, morali da bombardujemo isti onaj Irak i istu onu Libiju, kao najgrublje narušavanje međunarodnog prava, a državni budžet bi morao da izdvaja milione za mešanje u poslove drugih zemalja, kao što je to učinio Kongres, naredivši Stejt departmentu da troši 20 miliona dolara godišnje kako bi „promovisao demokratiju“ u Rusiji, i verovatno bi trebalo da podržavamo državne prevrate – neustavne i oružane, kao što su to činile Sjedinjene Američke Države sa svojim najbližim saveznicima u februaru 2014. godine, kada je ukrajinska opozicija, pod pritiskom ekstremista i neonacista, prekršila sporazum koji su potpisale zemlje-članice EU – istakao je Lavrov.

Ministar je dodao da je važno shvatiti na koji način normalnost shvataju američke kolege, a posebno gospodin Esper.

Lavrov je podsetio da je Esper novi kolega ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, kojem je zatim dao reč.

– Teško je bilo šta dodati, jedino što želim da kažem je – da ćemo, verovatno, ipak, za sada – ostati nenormalni – rekao je Šojgu nakon razgovora ministara spoljnih poslova i odbrane Rusije i Francuske.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper izjavio da Rusija mora da promeni svoje ponašanje kako bi sarađivala sa Sjedinjenim Američkim Državama.

– Bilo bi sjajno kada bi Rusija mogla da se ponaša kao normalnija zemlja, koja deli zapadne vrednosti koje dele SAD, Francuska i drugi saveznici iz NATO… Rusija mora da promeni svoje ponašanje i da se ponaša u skladu sa pravilima i normama koje smo mi ustanovili. To je najbolji način za napredovanje – istakao je Esper.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime