EPA/Abir Sultan
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Rusija ne namerava da dovodi u pitanje mirovnu misiju u Pridnjestrovlju, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Ako govorimo o mirovnoj misiji — nikada je nismo dovodili u pitanje i ne nameravamo to da činimo“, rekao je Šojgu na sastanku s predsednikom nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike Vadimom Krasnoselskim.

Prema Šojguovim rečima, najvažniji zadatak mirovnih snaga u tom regionu uspešno se ispunjava.

– Tokom cele istorije mirovnih misija, i to ne samo u Sovjetskom Savezu, ovo je prvo uspešno iskustvo u uspostavljanju mira. Smatramo da taj format sam sebe opravdava – dodao je ruski ministar.

Krasnoselski je zahvalio Rusiji za mirovnu operaciju u Pridnjestrovlju. „Ne vidimo alternativu mirovnoj operaciji u regionu za održavanje mira i bezbednosti“, rekao je Krasnoselski.

Šojgu je početkom devedesetih godina učestvovao u organizovanju formata mirovne misije u Pridnjestrovlju, isporukama humanitarne pomoći tom regionu i razdvajanju sukobljenih strana.

Ove godine se obeležava 27 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine. Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here