pixabay.com

Posle iznenađujućeg pada cene zlata sredinom novembra, Sputnjik je razgovarao sa stručnjakom za tržište zlata u Štutgartu Filipom Klinkmulerom o daljim kretanjima na tržištu plemenitih metala.

Sredinom novembra cena zlata je neočekivano pala. Nekoliko dana kasnije malo se oporavila. Međutim, mediji upozoravaju da će cena dragocenog metala i dalje padati.

Cena zlata trenutno iznosi oko 1,455 dolara za uncu. Krajem avgusta je cena bila iznad 1.550 dolara.

Trenutno je oporavak cene zlata „samo relativan“, izjavio je za Sputnjik Filip Klinkmuler, analitičar tržišta zlata i ekonomski ekspert za Štutgartov investicionu konsultantsku kompaniju „Hof i Klinkmuller“.

Prema njegovom mišljenju, moguća su dva scenarija.

„Ili će cena zlata i dalje padati, ili je u pitanju privremeni oporavak“, rekao je Klinkmuler.

U slučaju oporavka, cena zlata bi mogla biti između 1.500 i 1.512 dolara za uncu.

„Ali generalno, spremni smo da ponovo vidimo pad cene zlata u narednim nedeljama. U svakom slučaju, to je izvesnije nego mogućnost nastavka rasta“, navodi stručnjak.

Njegova kompanija u Štutgartu prodala je većinu imovine u zlatu, ali još uvek ima rezerve.

„Još uvek imamo dugoročnu imovinu u zlatu. Ako tržište sada, kao što očekujemo, pokaže srednji rast, takođe ćemo ih prodati i zauzeti drugačije pozicije, otkriva Klinkmuler.

Neizvesna kretanja na tržištu

On navodi da postoji još negativnih faktora koji bi mogli sniziti cenu zlata na tržištu u narednim nedeljama i mesecima.

„Naša procena je da se tržište, sudeći prema kretanjima i signalima kupaca, suočava s velikom prodajom“, rekao je on.

Klinkmuler je takođe predvideo šta će se sa zlatom desiti u budućnosti.

„Ne isključujemo da cena opet dostigne 1.566 dolara po unci. Međutim, isključujemo mogućnost da cena zlata poraste iznad 1.920 dolara.“

Takođe, u bliskoj budućnosti tržište će se suočiti sa „jakom korekcijom“ koja bi mogla dodatno da snizi cenu.

Stručnjak za plemenite metale odavno je svestan strukturalnih slabosti tržišta zlata. Pored toga, tržište takođe pati od „masovnog preopterećenja“. Iznenađujući pad zlata sredinom novembra bio je logična posledica toga, rekao je Klinkmuler.

Klinkmuler uverava potencijalne kupce zlata i investitore da trenutno nema smisla ulagati u novo zlato. Međutim, on savetuje vlasnicima zlata da „zadrže fizičko zlato“, ali ovaj savet zavisi od količine zlata koje vlasnici poseduju.

„Svako ko poseduje puno zlata mogao bi ozbiljno da razmišlja o prodaji delova zlata u ovom trenutku i da na taj način osigura novac i ’novčani tok‘.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here