Na visokom mestu na skali namirnica koje su dobre kao preventiva protiv raka, nalazi se kupus. Smatra se da je posebno dobar kada se uzima redovno i to protiv kancera želudca i debelog creva, dojke i pluća jer obiluje antioksidansima.

Sok od kupusa osim što biluje vitaminima i mineralima, koristi se kao lek za želudac.  Najbolji je sok svežeg mladog slatkog kupusa. Ovaj sok je odavno poznat kao sok koji sprječava nastanak bolesti želudca, gastritis i čir, ali ima i druge zdravstvene koristi od njega. Onima kojima ovaj sok ne prija, jer izaziva nadimanje, treba da ograniče unos napitka ili da ga izbegavaju.

Laksativno dejstvo soka od kupusa znači da je koristan za redovno pražnjanje creva, odnosno protiv zatvora. Kupus sadrži i amino kiselinu glutamin, koja ima ulogu u čišćenju creva i celog organizma, popravlja oštećenje sluzokože želuca, regeneriše i vodi ka ozdravljenju. Kupus sadrži i vitamin U koji sprečava nastanak i leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Jača imunitet jer je bogat vitaminom C a i sadrži korisne sastojke koji pomažu za jačanje krvi u slučaju anemije.

Priprema soka od kupusa

Iscediti svež kupus u sokovniku. Procedura je ista kao kad cedite neko drugo voće ili povrće, isečete kupous na komade i stavike u sokovnik.

Sok se pije bez zaslađivača, a po želji ga možete kombinovati sa još nekim povrćem.

Ukoliko pijete sok kao lek za želudac, onda treba da se pije sam sok od kupusa ili sok od kupusa sa šargarepom. To je zato što i šargarepa deluje blagotvornona želudac. Sok od kupusa kao lek za želudac se pije 3 puta na dan, 1 dl soka, pre jela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here