Pixabay
Ilustracija

Sok od paradajza čini život kvalitetnijim jer se pokazalo da jedan od hranljivih sastojaka pronađenog kod njega pomaže u prevenciji raka.

Primera radi, ispijanje samo jedne šoljice soka od paradajza gotovo pokriva naše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 odsto potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida.

Karotenoidi su pigmenti koji se u telu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

Rak, bolest u kojoj se abnormalne ćelije tela dele i uništavaju tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti. Iako rak se ponekad može pojaviti nasumično, postoje i koraci koji se mogu preduzeti kako bi se bolest sprečila.

Dobro je poznato da su izbegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprečavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznati način koji je jednako jednostavan kao – ispijanje soka od paradajza.

Paradajz sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti da pomaže zdravlju kostiju i krvnom pritisku, takođe je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate.

– Sok od paradajza je neverovatno bogat izvor karotenoida, likopena. Ova hranjiva materija daje paradajzu jarkocrvenu boju, deluje kao snažan antioksidans i takođe se pokazalo u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka – kaže nutricionistkinja Lindzi Voher.

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen delotvoran u ubijanju ćelija raka prostate.

Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti paradajza, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u proizvodima poput soka. Likopen koji se nalazi u paradajzu moćniji je u kuvanom obliku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here