EPA-EFE
Koronavirus

Koronavirus bio je prisutan i zarazio je ljude u SAD i pre nego što je Kina prijavila prve slučajeve 31. decembra 2019. godine, otkrilo je istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkog crvenog krsta.

Američki lekari su zvanično registrovali prvi slučaj Covida-19 kod pacijenta 19. januara 2020, ali medicinski nalazi u radu objavljenom u časopisu „Clinical Infectious Diseases“ sugerišu da je virus možda i pre toga cirkulisao u Americi.

Naučnici su proučili gotovo 7.400 uzoraka donirane krvi u devet američkih država između 13. decembra 2019. i 17. januara 2020. Dokazi o antitelima na Covid 19, čije prisustvo sugeriše da je osoba imala kontakt sa virusom, bili su prisutni u 106 uzoraka, pokazala je studija.

To znači da postoji mogućnost da je virus korona postojao u Sjedinjenim Državama mesec dana pre nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze i nedeljama pre nego što su kineske vlasti objavile podatke o infekciji u Vuhanu.

Analiza bolničkih podataka iz SAD krajem 2019. takođe je pokazala porast broja pacijenata sa gripom, od kojih su mnogi imali jak kašalj i druge ozbiljne respiratorne simptome.

I istraživači u Evropi pretpostavljaju da je korona virus bio prisutan u evropskim zemljama pre nego što je Kina zvanično objavila pojavu novog soja. Istraživanje u Francuskoj je otkrilo da u uzorcima krvi uzetim početkom decembra 2019. postoje antitela na kovid 19. Slična studija, koju su sprovele njihove italijanske kolege, otkrila je da su uzorci u Italiji još u septembru pokazivali prisustvo antitela.

U međuvremenu su španski virusolozi pronašli tragove korona virusa u uzorcima kanalizacione vode prikupljene u martu 2019. godine – punih devet meseci pre pojave korone u Vuhanu.

Tačno poreklo virusa korona trenutno nije poznato, ali Amerika sve vreme pokušava da za to okrivi Kinu. Predsednik SAD Donald Trump često je virus, koji je do sada zarazio više od 13,8 miliona i usmrtio više od 271.000 ljudi u Americi, nazivao „kineskim virusom“, izazivajući žestoko protestovanje Pekinga, navodi RT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here