EPA
Olaf Šolc

Srbija i Kosovo i Srbija na sutrašnjem Samitu u Berlinu, kako se očekuje, dobiće jasne poruke nemačkog kancelara Olafa Šolca, piše Dojče vele pozivajući se na izjavu visokog nemačkog zvaničnika.

Nemačka i Francuska trenutno vrše diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu da pristanu na njihov predlog za normalizaciju odnosa.

– Danas nema mesta ovakvim sukobima, sa eksplozivnim potencijalom, kao što je onaj između Kosova i Srbije – rekao je nemački zvaničnik, a preneo Dojče vele.

Prema njegovim rečima, to su jasna očekivanja francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

– Status kvo je neprihvatljiv. Ne može tako dalje, da se status za svako pitanje pretvori u “jabuku razdora” – dodao je namački zvaničnik.

Prema njegovim rečima, to je i razlog zašto su Nemačka i Francuska smislile konkretan plan za dijalog.

Kosovsko-srpski problemi su među glavnim preprekama u Berlinskom procesu. Od kada je Berlinski proces 2014. godine pokrenula tadašnja kancelarka Nemačke Angela Merkel, sprovedeno je samo ukidanje naknade za roming.

Sutra se očekuje potpisivanje tri sporazuma, za slobodno kretanje građana, priznavanje diploma i priznavanje stručnih kvalifikacija.

4 COMMENTS

  1. Hm…Hoce li opet Vucic potpisati na stetu Srbije da pokaze “dobru volju, sansu miru…” bla…bla…bla…za domace idiote…Kad ce KONACNO doci na red da Zapad, Makron, Solc i sitna Kosovska boranija pokazu dobru volju, elementarno postovanje i pristojnost prema Srbiji i Srbima, pitam se

  2. Nemci zaboravili i 1918 i 1945 … neće vam proći otimanje tzv Kosova i pravljenje Velike Albanije kao što je bila od 1941 do 1945…Ameri vas sa zapada urnisaše ekonomski, Rusi će sa istoka, Turci iznutra…dakle ostavite Srbiju na jugu na miru, a vi srljajte u propast do mile volje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here