EPA
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc nalazi se na meti napada opozicionih stranaka zbog mogućeg ilegalnog spasavanja jedne hamburške banke umešane u takozvanu cum-ex aferu u vreme dok je bio ministar finansija.

Javno tužilaštvo u Hamburgu je još pre godinu dana vodilo tzv. predistražni postupak protiv Šolca zbog devet krivičnih prijava građana protiv njega u vezi s tzv. cum-ex skandalom, prenosi Dojče vele.

Reč je o skandalu koji se proteže najmanje poslednje dve decenije. Mreža banaka i advokata, naime, pronašla je način poslovanja s vrednosnim papirima tako da im se jednom (ili čak nijednom) plaćeni porez nadoknađuje više puta, te su na taj način razne evropske države oštećene za više od 50 milijardi evra.

Dojče vele navodi da su prijave protiv Šolca podnete zbog sumnji da se umešao u poreski postupak protiv Varburg-banke.

Ta banka je učestvovala u cum-ex-aferi nakon koje je grad-pokrajina Hamburg od nje zatražio isplatu 47 miliona evra utajenog poreza.

Šolc se 2016. godine, u vreme kada je bio gradonačelnik, odnosno premijer grada-pokrajine Hamburg, dva puta sastajao s vlasnicima banke i imao bar jedan telefonski razgovor sa jednim od bankara, prenelo je više nemačkih medija.

Zbog čitavog slučaja je u hamburškom parlamentu formiran istražni odbor pred kojim u proleće 2021. godine ispitan i Šolc, a on je tada rekao da se ne seća da je razgovarao s predstavnicima Varburg-banke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here