EPA
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ne očekuje potpisivanje nuklearnog sporazuma sa Iranom u bliskoj budućnosti.

Dodao je da Iran nema razloga da ne potpiše sporazum i da će evropske zemlje ostati “strpljive”.

– Evropske zemlje su dale predloge i sada nema razloga da Iran ne pristane na njih, ali moramo da uzmemo u obzir činjenicu da ipak ne pristaju, tako da se to sigurno neće dogoditi uskoro, iako je neko vreme izgledalo kao da će biti.

Ostajemo strpljivi, ali takođe ostajemo jasni: Iran mora biti sprečen da ima mogućnost razvoja nuklearnog oružja – rekao je Šolc nakon razgovora sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom, koji insistira da bi obnova sporazuma iz 2015. godine bila greška. SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine za vreme mandata Donalda Trampa i ponovo uvele sankcije Iranu, pa je Teheran počeo da krši tačke iz sporazuma.

Nemačka je, sa Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, i dalje strana u sporazumu i uključena je u razgovore o njegovom oživljavanju koji ne napreduju više od godinu dana.

1 COMMENT

  1. Otkud njemu to, da Iran nema razloga, da ne pristane? Jaznam barem dva, prvi je taj da lažete i ne držite se dogovorenog, a drugi je taj, da ima da se ukenjate, kad vam Ameri podviknu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here