EPA
Olaf Šolc

Ne sme se dozvoliti da se sukob između Rusije i Ukrajine pretvori u direktan konflikt između Rusije i NATO-a, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu nemačkom listu „Velt“.

– Ne smatram da će se to dogoditi, ali ne bi trebalo da izgubimo iz vida i tu opasnost – rekao je Šolc odgovarajući na pitanje da li se plaši da bi konflikt između Rusije i Ukrajine mogao da preraste u svetski rat.
On je naveo i da u tako opasnoj situaciji ne bi smeo da se desi nijedan nepromišljeni korak.
Nemački kancelar je dodao i da Nemačka podržava Ukrajinu koliko je to u njenoj moći i istakao da Ukrajini posle Sjedinjenih Američkih Država, najveću finansijsku, humanitarnu i pomoć u naoružanju, pruža upravo Nemačka.

– Nemačka isporučuje oružje koje je veoma važno u ovom ratu, a to je pre svega artiljerijsko oružje i naoružanje za protivvazduhoplovnu odbranu. Pre nekoliko dana smo isporučili ‘Iris-T’, najsavremeniji sistem protivvazduhoplovne odbrane na svetu koji čak nema ni naš Bundesver – podsetio je Šolc.

– Nemačka je Ukrajini isporučila više od sto tenkova, koji su odmah mogli da se iskoriste, iz Češke, Slovačke, Slovenije i Grčke. Logistika, delovi, municija za te tenkove, ruske ili postsovjetske proizvodnje se već nalazila u Ukrajini. Trudimo se da isporučujemo iz drugih zemalja. Međutim, pridržavamo se činjenice da oružje koje isporučujemo ne isporučujemo pojedinačno – izjavio je Šolc.

2 COMMENTS

  1. Neznam sada zasto bi udar izmedu Rusije i NATO bio veliki problem pa upravo taj NATOje 1999 Bez imalo ustrucavanja izbombardovao preostalu malu Jugoslaviju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here