EPA/Clemens bilan
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je protiv bilo kakvog “hladnog mira” u Ukrajini i da bi Kijev sam trebalo da postavi uslove za mir.

– Rusija mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem neke vrste hladnog mira. Na primer, pretvaranjem sadašnje linije fronta u novu granicu između Rusije i Ukrajine – rekao je nemački lider u intervjuu za “Kelner Štad-Ancajger”.

To bi legitimisalo ruske teritorijalne akvizicije, rekao je Šolc, napominjući da je preduslov za pravedni mir povlačenje ruskih trupa.

Nemački kancelar je odbio da odgovori na pitanje da li se to odnosi i na Krim.

– Ukrajina treba da bude ta koja formuliše uslove mira, a ne mi – naglasio je on, prenosi TASS.

Ranije je nemačko Ministarstvo odbrane predstavilo najnoviji paket vojne pomoći Kijevu, vredan 2,7 milijardi evra, uključujući 20 borbenih vozila pešadije Marder, 30 tenkova Leopard 1A5, 200 izviđačkih dronova, logističkih vozila, četiri protivvazdušna sistema IRIS-T SLM, kao i kao i municiju. Na spisku je i 18 samohodnih haubica i 100 borbenih oklopnih vozila.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 14. maja rekao da je Berlin od februara prošle godine Ukrajini pružio pomoć u vrednosti od 17 milijardi evra. Pre toga je šef nemačke vlade pomenuo da je od februara 2022. nemačka pomoć, obezbeđena ili garantovana Kijevu, iznosila preko 14 milijardi evra.

5 COMMENTS

  1. A KO JE TO REKAO DA CE SADASNJA LINIJA FRONTA DA BUDE GRANICA GOSPODIN PUTIN JE REKAO CELA UKRAINA JEL VI NE RAZUMETE ILI NECETE DA RAZUMETE

  2. Može ta granica
    Opet biti u Berlinu
    Vama germanima ne treba dati nikakvu vlast, vi ste uvjek bili opasnost za svjet oko svojih granica, zar mislite da su se germanska zvjerstva zaboravila?
    Varate se ,
    Sad bi vi da se vodi rat za vaše interese da idete do zadnjeg ukrajinca.
    Imaćete oroblem je vaši sunarodnici neonacističke orjentacije će preuzeti vlast od vas , pa onda može ta politika da vas puno košta …

    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Imate vi pravo: svasta jos moze biti, nego interesantno je da su Putinova deca, deca Sergeja Lavrova, deca ministra odbrane Sjojgua, kao i deca Dimitri Peskova jos uvek na mrskom Zapadu.
    Ruska radnicka deca gine.
    Prigozin: “Ovo moze da dovede do revolucije kao u 1917 godini. Prvo su se vojnici i tada pobunili.Pa onda desetine hiljada familija poginulih vojnika. Da bi se stotine hiljada diglo na noge i napravilo masakr unutar ruske elite – ne mogu se ratovi protiv Zapada voditi, a svoju decu da ruska elita salje na Zapad.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here