EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini borbene tenkove “Leopard” i poručio da bi Nemačka trebalo da ubrza isporuku oružja Kijevu.

– Nisam na položaju kancelara Olafa Šolca. Mogu samo da kažem šta bih uradio na njegovom mestu: Isporučio bih tenkove – rekao je Nauseda, a prenela je medijska grupa Funke.

Nemačka je u utorak najavila prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih napada, nakon višenedeljnih pritisaka u zemlji i inostranstvu da to učini, a Nauseda je ocenio da se Nemačka kreće u pravom smeru, ali da, ako želi da bude dosledna, ne može da stane na pola puta, prenosi Rojters.

– Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo da bude prekasno – rekao je Nauseda.

On je pozvao NATO da pređe sa nadzora vazdušnog prostora na protivvazdušnu odbranu, ocenivši da je rat u Ukrajini pokazao koliko je važno imati sposobnost protivvazdušne odbrane.

– Uz nadzor vazdušnog prostora, naši piloti trenutno mogu samo da prikupljaju informacije o kršenju vazdušnog prostora. Ali nema naređenja za obaranje neprijateljskih vojnih aviona u hitnim slučajevima – rekao je Nauseda.

1 COMMENT

  1. Од кад то Литванија наређује Немачкој шта ова мора да ради !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here