EPA-EFE/FILIP SINGER
Olaf Šolc

Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih “imperijalnih ambicija”, koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

– Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada – poručio je Šolc u utorak, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome “jaki vladaju slabim”, prenosi Tanjug.

– Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih? – upitao je Šolc.

Druga mogućnost, prema Šolcu, jesu zajednički napori da se “obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane”, što jeste njegov odgovor, kako je rekao, “kao Nemca i Evropljanina”.

Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, “globalni jug” treba da ima veću ulogu u međunarodnim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, navodi Rojters.

6 COMMENTS

  1. U jednoj recenici je opravdan RAT, a vec u sledecoj je LAŽ o multipolarnom svetu! Pa ima li ko da kaze ovom stvoru ZASTO ONDA SRBIJI NAMECETE DA PRIZNA KOSMET, I STO STE NAS BOMBARDOVALI??? KOJE JE PROSLO, A KOJE SADASNJE VREME U VASEM IZLAGANJU????!!!!??!?!?!

    • Lagali su vas uvijek, jer kosovo nikada nije bio deo srbije. Kada je srbija proglasila nezavisnost tada kosovo nije bilo u njenom sastavu, to priznaju i srpski historičari. Kasnije je kosovo okupirano i silom pripojeno srbiji. Što se tiče bombardovanje , to se desilo da bi sprečilo genocid nad albancima i hvala bogu za to, iako je nam žao nevine žrtve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here