EPA/Clemens Bilan
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će Berlin ostati saveznik Kijevu dokle god bude trebalo i da će nastaviti da isporučuje oružje, uključujući i artiljeriju, stavljajući jasno do znanja, kako je naglasio, da će se izbeći da se ovaj sukob pretvori u rat između Rusije i NATO.

– Nemačka je jedna od zemalja koja najviše podržava Ukrajinu. SAD je vodeća, naravno, ali sve članice EU pomažu Kijevu i tako će se nastaviti. Što se Nemačke tiče, pomažemo im humanitarno, ekonomski, ali i vojno. Odlučili smo da pošaljemo, osim oružja, i artiljerijsko oružje, ‘hovicere’, višecevne raketne bacače, i u tome smo jedni od retkih – rekao je Šolc na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Svakako, nećemo raditi ništa na svoju ruku, već u dogovoru unutar EU i sa SAD. Hrabri ukrajinski narod može da se osloni na nas, a mi nećemo dozvoliti da se sve pretvori u sukob Rusije i NATO – kazao je Šolc.

Povodom situacije u Iranu, gde su u septembru počele demonstracije naroda protiv vlasti nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru, nemački kancelar je rekao da “iranska vlada ubija svoj narod”.

– Podržavamo narod Irana u aktivnostima i borbi za demokratiju, a posebno žene Irana, kao i mlade ljude. Da budem jasan, neophodno je da shvatimo da iranska vlada ubija svoje ljude. To je realnost. Veoma smo odlučni u onome što kažemo, uradimo, zajedno sa saveznicima iz EU i SAD, a to je da će nove sankcije uslediti uskoro i uvek će biti preduzete neophodne mere, odluka će biti zajednička – rekao je Šolc.

1 COMMENT

  1. Čuješ švabo nije da se neće pretvoriti pošto rat Rusije I NATO-a je već počeo na čelu amerike njemačke engleske I francuske vi ste članice tog save za I vaše oružje puca po rusiji a nije važno ko iz njega tuče ili indijanac, crnac, australijski boriđabin ili ukrajinac vi ste ti koji ratuju ali sa tuđim mesom za topove I u tuđoj kući!!Što image da šaljete oružje u ukrajinu gađajte iz svog oružja iz VAŠE kuće pa da I vama rusi I vašoj familiji naprave malo vatre za roštilj!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here