EPA/Stephanie Lecocq
Kancelar Nemačke Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je u Bundestagu na rizike od ograničavanje cena gasa u Evropskoj uniji. Ograničavanje cena gasa na nivou EU jedna je od tema o kojima će biti reči na sastanku lidera Unije u Briselu.

Šolc smatra da je propao pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na Nemačku i Evropu u kontekstu rata u Ukrajini i ograničavanja isporuke energenata.

– Putin se nadao da će moći da nas uceni zavrtanjem slavine gasovoda – rekao je Šolc u Bundestagu uoči odlaska na samit Evropske unije u Brisel: “Ali on se tu preračunao.” Jer, kako je naglasio Šolc, Evropa je složna.

“Nismo slabi”

Rusija neće pobediti u ratu protiv Ukrajine, dodao je kancelar. Putin će doživeti neuspeh, on je u stvari već sada doživeo neuspeh, rekao je Šolc u plenarnoj dvorani Rajhstaga: “Putin neće ostvariti svoje ratne ciljeve.” Ruski predsednik igra na kartu slabosti Zapada i Ukrajine, smatra on: “Ali, Putin se vara. Mi nismo slabi.”

Sankcije protiv Rusije se ne dovode u pitanje, kaže kancelar: “Ostajemo na tom kursu sve dok Rusija nastavi da sprovodi svoj brutalni napadački rat.” I nastaviće se sa pomoći Ukrajini sve dok to bude bilo potrebno, dodao je.

Šolc smatra da je Nemačka dovoljno dobro pripremljena za predstojeće mesece i uprkos obustavi dotoka ruskog gasa: “Zajedno ćemo valjda pregurati ovu zimu.”

Popunjenost nemačkih skladišta gasa trenutno iznosi 95 odsto, a to je u stvari i bio cilj koji je Nemačka planirala da ostvari 1. novembra. I već ga je premašila, napomenuo je Šolc. Uprkos odluci da ponovo počnu da se koriste neke termoelektrane na ugalj, nemačka vlada i dalje “čvrsto stoji iza svojih proklamovanih klimatskih ciljeva”, istakao je kancelar.

Šolc brani nemački “kišobran”

Šolc je u Bundestagu stao u odbranu nemačkog “kišobrana” za odbranu od posledica energetske krize teškog 200 milijardi evra i na taj način odgovorio na kritike iz drugih zemalja EU. Rekao je da je njegov “rok trajanja” dve i po godine, kako bi Nemačka bila spremna da odgovori na krizu i tokom zime 2023/2024.

“Kad uzmemo u obzir taj vremenski rok, kod tih 200 milijardi radi se o izdacima u visini od dva odsto našeg BDP-a.” I to je otprilike isti obim koji imaju paketi pomoći u drugim zemljama Evrope, u Francuskoj, Italiji ili Španiji, rekao je nemački kancelar.

1 COMMENT

  1. Ti si sledeci, Liz Trans, pa ti, procitaj ovo, nemoj zaboraviti, pakuj kofere da nebude suvise kasno kada te narod pojuri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here