EPA/Clemens Bilan
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi Nemačka trebalo da privuče više stranih radnika i olakša rad ženama i starijim osobama kako bi se u predstojećim godinama izbegao nedostatak radne snage i sprečila kriza sistema penzionog osiguranja.

Na forumu građana u Potsdamu nadomak Berlina, Šolc je rekao da nemačka Vlada vredno radi da održi najsnažniju evropsku ekonomiju i privuče strane radnike, prenosi Rojters.

Nemačka vlada je prošlog meseca usvojila planove za reformu Zakona o imigraciji, jer Berlin nastoji da otvori nemačko tržište rada za preko potrebne radnike iz zemalja izvan granica Evropske unije.

Šolc je rekao da bi to značilo da nemačka vlada do isteka svog mandata 2025. godine po svemu sudeći ne bi morala značajno da povećava doprinose za penziono osiguranje.

U intervjuu koji je objavila medijska grupa Funke, nemački kancelar je ukazao da bi njegova Vlada želela da vidi porast udela žena u ukupnoj radnoj snazi.

U Nemačkoj je trenutno radno angažovano 72,1 odsto ženske populacije u poređenju sa 85,3 odsto koiko ih radi u Švedskoj.

Šolc je rekao da je važno omogućiti da više ljudi radi do zvanične starosne granice za odlazak u penziju i dodao da je “danas mnogima to teško ostvarivo”.

Nemački zavod za statistiku saopštio je prošle nedelje da će zbog migracija iz Ukrajine, ove godine broj stanovnika u Nemačkoj verovatno porasti za milion, na ukupno 84 miliona, kao i da bi u slučaju visoke stope migracije do 2070. godine broj stanovnika mogao da dostigne 90 miliona.

3 COMMENTS

  1. Pa Hrvati iz zahvalnosti treba da hitaju na rad u Nemačkoj, dok njihova zemlja zarasta u korov, pošto su predhodno proterali Srbe u oluji….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here