pixabay.com

Ambasada Italije je pod ogromnim pritiskom javnosti izmenila saopštenje u kome je uz fotografiju nakon polaganja venaca žrtvama koncentracionog logora Jasenovac ambasadora ove zemlje, Pjerfrančeska Sake, napisala: “Solidarnost s hrvatskim narodom”.

U dopuni objavljenoj za vikend, ta rečenica je značajno pojašnjena.

“Ambasada obeležava sećanje na žrtve koncentracionog logora Jasenovac, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, pridružuje se osudi ustaškog režima i izražava solidarnost sa hrvatskim narodom koji je izabrao principe zakonitosti, slobode i ljudskih prava oličenih u EU”, stoji u promenjenom saopštenju ambasade Italije u Zagrebu.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu, među prvima je u protestnom pismu zatražio od ove ambasade javno izvinjenje i uklanjanje neprimerenog saopštenja.

“Sistem koncentracionih logora i logora smrti NDH u Jasenovcu, čije je lokalitet posetio italijanski diplomata u okviru komemoracije nevinim srpskim, jevrejskim, romskim i drugim žrtvama, bio najmonstruoznije stratište u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Dakle, sadržaj publikacije, pored vređanja malobrojnih preživelih sa jasenovačkog stratišta i stotina hiljada njihovih potomaka širom bivše Jugoslavije, predstavlja i grubo i javno iskrivljavanje genocida nad Srbima, Holokausta i Samudarpijena, što ovaj Muzej najoštrije odbacuje i osuđuje”, naveo je Ristić.

Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas ocenjuje da je ta prva izjava bila “nespretna i nedorečena” i da je dobro što je ispravljena.

– Pretpostavljam da je zbog ograničenog broja reči na Tviteru napravljena jedna nespretna i nedorečena izjava iz koje se zaista mogao steći utisak da ambasador Italije čestita Hrvatima što su pobili toliko Srba, Jevreja i Roma. Iz svega što znamo, Italijani su tokom Drugog svetskog rata dosta pomagali Srbima u Dalmaciji, ali i bili upoznati sa ustaškim zločinima. Dobro je što je italijanska ambasada sada jasno navela ko je stradao u Jasenovcu i ko je za to kriv – kaže Štrbac dodajući da je ovakav gaf samo dodao ulje na vatru kada je reč o narastajućem revizionizmu u Hrvatskoj.

Savo Štrbac

– Činjenica da se i ove godine išlo u dve kolone na godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca jasno pokazuje da deo državnog aparata u Hrvatskoj i dalje podržava takav odnos prema istoriji u kojoj su i dalje legitimni pozdravi “Za dom spremni” ili ustaški simboli – zaključuje Štrbac.

Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti na području NDH, a svake godine se obeležava 22. april u znak sećanja na 1945. godinu kada je oko 600 logoraša krenulo u proboj logora

Prepucavanja na stratištu

Savo Štrbac ocenjuje da je bolno što su hrvatski političari još jednom iskoristili najveće srpsko stratište za svoje stranačke obračune.

– Ma koliko je predsednik Hrvatske, Zoran Milanović “višeslojan”, neki put zna da izbaci i neku mudrost koju i mi Srbi možemo da prepoznamo. Tako je ove godine javno prozvao Andreja Plenkovića, predsednika vlade Hrvatske da ga “čovek ne može uhvatiti ni za glavu ni za rep”, jer čas je antifašista, a čas fašista – ističe Štrbac.