Tanjug
Dragan Šormaz

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz smatra da dokle god Srbija ne reši pitanje svog suvereniteta i teritorije koja je čini, neće moći da postane članica NATO alijanse, i to je razlika u odnosu na Evropsku uniju.

Šormaz je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da bi Srbija dobila mapu, takozvani “Membership Action Plan”, ali da ne bi postala članica NATO.

– Mi bismo radili na tome da postanemo član jednog dana, ali ne bismo postali. Jer NATO je, kako god to kod nas zvučalo, odbrambeni savez. Zato Kipar nije članica NATO. Jer, koje su granice Kipra? Ako gledamo Tursku republiku Kipar, Kipar iz Nikozije nema suverenitet nad celom teritorijom. U našem ustavu je Kosovo i Metohija i dalje sastavni deo Srbije. Da li su to granice koje brani NATO ili ne, ako 26 država NATO priznaje Kosovo kao samostalnu državu, a četiri ne priznaje – rekao je Šormaz.

On je na pitanje da li bi, u tom kontekstu, Srbija trebalo da postane članica NATO alijanse rekao da “to nije neophodno, dovoljna je i saradnja”.

– I Austrija, Švajcarska, Švedska, Finska, Republika Irska, nisu članice NATO. Ali, bilo bi bolje da jesmo (članica NATO alijanse). Međutim mi tu imamo jedan drugi problem. Vojna neutralnost kod svih ovih država koje sam ja naveo, znači nesvrstavanje u vojne saveze. Dakle, ‘non-militari alajned kantri’ – tako kažu Šveđani. Srbija vodi politiku neučlanjivanja u vojne saveze. Ali to ne znači da treba sa svima da izvodimo vojne vežbe – rekao je između ostalog Šormaz.

3 COMMENTS

  1. Ovaj nije ni toliko svestan da ponovi zvanični stav o neutralnosti. Toliko o iskrenosti naših političara. Najkraći put odlaska sa vlasti postojeće garniture je da počnu da se zalažu za ulazak u NATO. I čuj, odbrambeni savez, pa od koga su se branili kada su bombardovali Srbiju.

  2. Covek lupa gluposti. Njemu lepo, dnevnice, trosak, lepa plata ide a nista ga ne obavezuje da radi za Srbiju. To sto su nas bombardovali, branili se od nas, napali smo ih a boze moj, pa oni su odbrambeni savez. Ne lupa on gluposti za dzabe, mozda od negde padne i pokloncic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here