SPA: Uživancija za telo i um

0

Pokušaj da se sačuva autentičnost nekog tretmana u ovom savremenom svetu je nemoguća. Traže se inovacije, nova pravila i slično. Tako poklonici spa tretmana smatraju kako je "aut" mešanje indijskih ulja, listića japanskog čaja i
cveća s Balija.

 

Spa centri kao mesto za upoznavanje
U Arizoni je popularano masiranje s uljem žalfije kao i punktiranje čakre (energetskih tačaka) esencijalnim uljima. Današnji spa centri sve više postaju mesto za druženje i upoznavanje potencijalnih partnera. Umesto zadimljenih barova, nude se grupne aktivnosti tipa zajednički tango – zen časovi, zajedničke kupke u blatu što ne zvuči romantično, ali je opuštajuće.

Odnosno ako se u nekom tretmanu koriste indijska ulja onda i svi ostali proizvodi moraju da budu specifični i indijski. Korišćenje ruža u svim oblicima, od ulja preko latica proslavila je Kleopatra, a danas se tretman s ružama ubraja u jedan od najvećih hitova.

 

Ružine latice se tako koriste za trljanje celokupnog tela, što je prepisan recept od Klumaš Indijanaca iz Kalifornije, koji su tako spremali buduće mlade za obred venčanja.

 

Trljanje ružinim laticama je možda na prvi pogled malo dekadentno, ali istina je da ovakav tretman stvara utisak luksuza i moći, što se damama dopada. Sve su popularniji tretmani prilagođeni specifičnostima kraja u kojem se spa centar nalazi.

 

Tako, recimo, tretman na bazi sveže narandže, meda i jogurta, u kojem se uživa u spa centrima kalifornijskog Oranž okruga. U spa svetu sve je popularnije "dimljenje tela", nega koja je preuzeta iz Malezije. U keramičkoj posudi se zapale koren akorusa i pelin, pa se mirisni dim širi po sobi i vašem nauljenom telu.

 

Postupak traje duže od sedam sati. Kineski travari tvrde da se tako telo oslobađa negativne energije. U spa tretmanima sve više uživaju i muškarci. Zato se otvara sve više spa banja samo za muškarce. Spa centri za jače polovine obavezno imaju dobro opremljen barove, bilijar stolove i odlične "muške" teretane, prava uživancija!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here