Kosovo online

Profesor političkih nauka u Prištini Nedžmedin Spahiu ocenio je da su rezultati pregovora Srbije i Kosova posle 12 godina premali, dok Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose kaže da je pitanje da li će Srbija priznati Kosovo važno, ali previše pojednostavljeno, jer su Kosovu, osim priznanja Srbije, potrebna i druga priznanja.

Gostujući u emisiji “Otvoreni studio” na sarajevskoj TV Hajat, Spahiu je rekao da je autonomija Srba na Kosovu, za koju bi zauzvrat usledilo priznanje Srbije, zacrtana i u Athisarijevom planu, ali da je, budući da je bilo određeno da to bude autonomija u oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, ispalo da to nije dovoljno da bi Srbija priznala Kosovo.

– Ipak su saveznici Kosova, Zapad i Evropa pristali da Kosovo ide dalje ka tom kompromisu kako bi dobilo priznanje. Postojao je dug period tehničkih razgovora, kako bi se podgrejala ta atmosfera, u kojoj bi se došlo do nekog dogovora. Ali, prošlo je 12 godina od kada je napravljen prvi dogovor. Rezultati su premali. Nisu zanemarljivi, ali su daleko od očekivanih – rekao je Spahiu.

Ocenjuje i da je, sada, nakon rata u Ukrajini, i pošto je Zapad unificiran, došlo do većeg pritiska na Srbiju pa shodno tome i na Kosovo – da Kosovo napravi zajednicu opština sa srpskom većinom, a da dobije priznanje Srbije.

– U francusko-nemačkom planu izostaju reči “priznanje nezavisnosti” i “autonomija”, kao i “zajednica opština sa srpskom većinom”, ali se to podrazumeva. Kada se govori o priznanju nacionalnih simbola Kosova, to je “de fakto” i “de jure” priznanje Kosova – rekao je Spahiu.

Takođe, ukazuje i da reč suverenitet nedostaje u tom tekstu, ali se i ona podrazumeva, jer se kaže da strane neće pretendovati da predstavljaju drugu stranu na međunarodnom planu, pa je i to, kaže, priznanje Kosova, i “de jure” i “de fakto”.

– Još uvek se ne zna i što se treba dogovoriti, jeste obim autonomije Srba na Kosovu. Amerikanci kažu da to neće biti obim Republike Srpske u BiH – rekao je Sprahiu.

Janjić je, na pitanje hoće li Srbija priznati Kosovo, a zauzvrat dobiti Zajednicu srpskih opština, odgovorio da je to važno političko pitanje, ali da predstavlja pojednostavljivanje problema, jer pored priznanja Srbije, Kosovo mora da dobije i druga priznanja.

– Iluzija je, i to je američka administracija shvatila, još 2016, 2017. godine, da se od Srbije može dobiti zvanično priznanje Kosova, za ZSO. To su političke, ideološke iluzije – rekao je Janjić.

On smatra i da bi početak razgovora o nacrtu Statura ZSO, bio dovoljan da se predstavnici Srba vrate u institucije na Kosovu.

– Verujem, kada se na kraju spoji cela priča, predlog i sporazum o ZSO, da ćemo dobiti verovatno promenu imena, i nešto što je jače, ali suštinski isto što imaju Albanci u Srbiji. Ali, da bi se to uradilo, potrebne su i ozbiljne reforme u Srbiji. Da se Srbija vrati na izvorno tumačenje manjinske samouprave – rekao je Janjić.

5 COMMENTS

  1. Manjinska samouprava???? Znaci: Autonomna pokrajina Vojvodina, Sandzak, KiM ????? To je ukinuto.
    E za vreme Slobe je bila samo Srbija do Tokija i nista vise.

    • Srbija do Tokija je fraza nastala posle pobede Crvene Zvezde u kupu šampiona u fudbalu. Dakle ne banalizuj stvari !

  2. A Spahiju je inače profesor na univerzitetu u Prištini na albanskom jeziku koji je osnovala Srbija…toliko o pravima Albanaca na Kosovu i Metohiji pre 1999. godine. A onda je došlo do bombardovanja i kasnije okupacije srpske teritorije od strane NATO -pakta. Dakle Srbija u interesu svog naroda mora da pregovara sa okupatorom tj SAD koje predvode NATO, a ne sa etničkom manjinom Albanaca, jer je teroristička OVK bila poražena od strane srpskih policajaca.

  3. Eeee, nije nam valjao Sloba … e, pa eto nam sad! Bolje nismo ni zaslužili.

    Šta može da očekuje narod koji je svog vodju predao strancima da mu sude. Ako je trebalo da mu se sudi, bilo je suda i u Srbiji.
    Tad smo se istakli pa su videli ko smo, šta smo i kakvi smo i rade nam šta nam rade. Može im se!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here