EPA/Valdrin Xhemaj

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da je u rukama Srbije priznanje kosovske nezavisnosti, koje ili treba da se kupi ili da se uzme silom, a ocenio je i da je dobra odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne dozvoli održavanje referenduma koji je raspisala Srbija.

– Priznanje je u rukama Srbije, to priznanje mi ili moramo da kupimo ili moramo da ga uzmemo na silu. Uzeti na silu znači poslati avione, bombardovati Beograd i uhvatiti Vučića za uvo i reći: “potpiši”. Da bismo dobili priznanje od Srbije ili će naši saveznici morati da idu da uhvate Vučića za uvo da potpiše ili ćemo mi napraviti kompromis, a za kompromis, naravno, moramo da vidimo šta je prihvatljivo – rekao je Spahiu.

Povodom zahteva šefa diplomatije EU Žosepa Borelja da se omogući glasanje na referendumu o promeni Ustava Srbije na Kosovu, Spahiu je naveo da bi i on to rekao da je na Boreljovom mestu, jer je to diplomatskim rečnikom normalan zahtev, ali da to ne znači da vlada Kosova mora da ga posluša.

Spahiu je pitanje referenduma nazvao jednostavnim političkim pitanjem.

– Ustav Kosova i Ahtisarijev plan nisu zabranili kosovskim Srbima da imaju dvojno državljanstvo, to znači pravo da učestvuju u političkom životu te države čije državljanstvo imaju. U ovom slučaju, kosovskim Srbima je omogućeno da učestvuju u političkom životu na Kosovu zbog državljanstva Кosova i u političkom životu u Srbiji, zbog državljanstva Srbije – rekao je Spahiu.

On odluku premijera Kurtija da kosovski Srbi na referendumu Srbije mogu da glasaju samo poštom ili putem Kancelarije za vezu smatra dobrom i ocenio je da ona vodi Kosovo napred, ali i da se to mora dokazati na delu.

2 COMMENTS

  1. Ма нема говора да ви узмете наше Косово.Ми чемо до задњег србина да то бранимо.Џаба ти челави специјалци.

  2. Lepo si vi albanci igrate sa našom svetom zemljom to nigdje u svetu nema?
    Ali zapamtite da će te jednog dana morati da napustite Srpsku zemlju i
    Iselite se zauvjek u vasu matičnu albaniju jer je to svetsko pravilo!
    I Turska je bila 400godina pa je morala da napusti Srpski Kosmet !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here