Tanjug

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u slučaju ocene samoproglašene nezavisnosti bio prekretnica za status Kosova, ali da od tada ipak nije došlo do velikih pomaka u potvrđivanju državnosti.

Međunarodni sud pravde u Hagu 22. jula 2010. izneo je savetodavno mišljenje da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ipak, Spahiu ističe da se tek nakon postizanja konačnog dogovora sa Srbijom može očekivati jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova.

– Kosovo je dobilo jedan broj priznanja koje nije imalo pre 11 godina, ali nije otišlo mnogo dalje od toga. Polovina nacija sveta zadržalo je svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, kako ne bi pogoršali odnose sa Srbijom i oni čekaju da se Kosovo dogovori sa Srbijom. Tek nakon toga može se očekivati napredak na međunarodnoj sceni – kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

On smatra da odluka Međunarodnog suda pravde nije mogla biti drugačija, jer je kosovska državnost najpre potvrđena od najvećih svetskih sila.

– Međunarodni sud pravde je politički sud, kada su Kosovo priznali Amerikanci, Englezi i Francuzi nije se mogla očekivati drugačija odluka. To je normalna stvar. Kada su osnovane Ujedinjene nacije bilo je 50-ak članica, sada ima 193. taj broj je utrostručen, zbog toga što su rođene nove nacije. To niko ne može da spreči i to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom – zaključuje Spahiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here