Tanjug/AP
Duizburg

Nemci će do kraja zime biti vakcinisani, izlečeni ili mrtvi, izjavio je nemački ministar zdravstva Jens Špan.

On je pozvao javnost da se vakciniše protiv Covid-19, rekavši da će svi biti ili imunizovani ili će podleći infekciji koronavirusom.

– Verovatno će do kraja ove zime, kao što se to ponekad cinično kaže, gotovo svi u Nemačkoj biti vakcinisani, izlečeni ili mrtvi – rekao je Špan.

On je istakao da je skeptičan u vezi sa opcijom da vakcinisanje u Nemačkoj bude obavezno. Prema njegovim rečima, kolektivni imunitet će biti dostignut, a obavezna vakcinacija neće prekinuti trenutni talas infekcija.

Špan je govorio u vreme kada pojedini vodeći političari, uključujući iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) odlazećeg kancelara Angele Merkel, pozivaju na obavezno vakcinisanje svih građana usled ubrzanog širenja zaraze.

Premijer Bavarske Markus Zeder izjavio je u petak, 19. novembra, da je sedmodnevna incidencija infekcije “probila plafon” među nevakcinisanima.

– Verujem da na kraju nećemo dostići opštu obavezu vakcinisanja – rekao je Zeder.

Sličnu retoriku nedavno je upotrebio premijer Mađarske Viktor Orban, koji je tokom gostovanja na radio-stanici “Košut” 19. novembra kritikovao protivnike vakcinisanja, tvrdeći da su pretnja, i da će i oni shvatiti da će se “ili vakcinisati ili umreti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here