EPA/Ronald Wittek
Red za vakcinaciju u Štutgartu

“Nemačka neće moći da ukine sve mere uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa početkom februara”, najavio je ministar zdravlja Jens Špan, ističući potrebu za daljim smanjivanjem kontakata da bi se zemlja odbranila od zaraznijeg novog soja virusa Covid-19.

– Jedno je sada već sigurno, 1. februara neće biti moguće ublažiti sva ograničenja koja su na snazi – rekao je Špan danas za nemački radio “Dojčlandfunk”, dodajući da će biti potrebno još dva ili tri meseca da bi se videli efekti kampanje vakcinacije koja se sprovodi, prenosi Rojters.

Nemački tabloid “Bild” izvestio je juče da je kancelarka Angela Merkel na sastanku sa poslanicima svoje stranke najavila da bi trenutno zaključavanje moglo trajati do početka aprila.

Nemački kabinet treba da se sastane kasnije danas kako bi odobrio strožu kontrolu onih koji ulaze u zemlju, nakon što je nacionalna blokada prošle nedelje pooštrena i produžena do kraja januara.

Nova pravila će zahtevati da ljudi koji dolaze iz zemalja sa velikim brojem slučajeva ili gde novi, zarazniji soj virusa cirkuliše, urade test na Covid-19.

Institut za zarazne bolesti Rober Koh (RKI) prijavio je danas 19.600 novih infekcija, a broj preminulih porastao je za 1.060 i sada iznosi 42.637, navodi se u saopštenju instituta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here