Pixabay

Postoji mnogo razloga da jedete lisnato zeleno povrće. Ono pomaže kod smanjenja rizika od srčanih bolesti i snižavanja krvnog pritiska, snižavanja nivoa holesterola i doprinosi zdravlju mozga.

Od kelja i kupusa do blitve i zelene salate, bezbroj je opcija ako poželite da jedete i lisnato zeleno povrće, ali postoji jedno koje se ističe kada je u pitanju pomoć pri mršavljenju.

– Spanać je na vrhu moje liste iz nekoliko razloga. Niskokaloričan je, 100 grama sadrži samo 23 kalorije – rekla je za “Eat This Not That” dijetetičarka Dženi Čempion.U 100 grama spanaća nalazi se 3,6 grama ugljenih hidrata, a istraživanja neprestano dokazuju da smanjenje unosa ugljenih hidrata doprinosi mršavljenju.

Na kraju, spanać obiluje vlaknima, a ona nas održavaju sitima i olakšavaju pražnjenje creva.

– Budite oprezni jer nije dobro preterivati. Konzumiranje previše zelenog povrća može da poremetiti rad štitasta žlezde i da oteža gubitak težine. Osim toga, konzumiranje velikih količina spanaća može da dovede do razvoja bubrežnih kamenaca, naročito, ako ste tome skloni – zaključila je Čempion i napomenula da je za maksimalne dobrobiti dovoljna jedna šoljica spanaća dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here