commons.wikimedia/Carlos Delgado
Madrid

Španija ne priznaje samoproglašeno nezavisno Kosovo, jer poštuje međunarodno pravo, izjavio je ambasador te zemlje u Beogradu Raul Bartolome Molina dodajući da to nepriznavanje uzrokuje nemale probleme Španiji, naročito u kontekstu međunarodnih organizacija.

Molina je, u intervjuu “Večernjim novostima”, kazao da je stav Španije u pogledu teritorije Kosovo zvanična državna politika nezavisno od toga koja se partija nalazi u Vladi u datom trenutku.

– S druge strane, nepriznavanje Kosova se zasniva na striktnom poštovanju međunarodnog prava i njegovih temeljnih načela, kao što je poštovanje teritorijalnog integriteta koji su prekršeni jednostranim proglašenjem nezavisnosti te teritorije – istakao je Molina.

Na pitanje da li se vrši pritisak na Španiju da promeni taj svoj stav, Molina kaže da nisu pod pritiskom, kao i da pozicija te zemlje u vezi sa sporom oko teritorije Kosova nije ni kapriciozna, ni samovoljna, već je rezultat poštovanja međunarodnog prava.

– Međutim, tačno je da nepriznavanje uzrokuje nemale probleme Španiji naročito u kontekstu međunarodnih organizacija – dodaje.

Na konstataciju novinara da se u javnosti poslednjih dana spekulisalo da Španija planira da otvori svoju kancelariju za vezu u Prištini, Molina navodi da bilo kakva odluka u tom smislu bi se usvojila u saradnji sa srpskim partnerima, s tim što ne bi pretpostavljala ni na koji način promenu španske pozicije.

Smatra i da ukoliko Srbija sprovede sve neophodne reforme, spor sa Kosovom neće biti prepreka za učlanjenje u EU.

– Niko neće moći da ospori njen ulazak ukoliko je obavila sve zadatke. Zbog toga, konflikt sa Prištinom ne treba da odvlači pažnju Beograda od sprovođenja reformi koje, ne samo da su uslov za članstvo u EU, već su korisne za zemlju, a pre svega, za građane – naveo je španski ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here