pixabay.com

Vlada Pedra Sančesa ponudila je da Španija bude jedna od zemalja domaćina izbeglicama iz Avganistana i zajedno sa Evropskom unijom ima za cilj otvaranje velikog izbegličkog kampa na Kosovu, prenosi Koha.

Pozivajući se na diplomatske izvore, mediji pišu da se očekuje da će pomoć Španije biti u upravljačkoj i građevinskoj saradnji, i da je plan već u poodmakloj fazi, a da kao teritorijalno rešenje za izgradnju takvog kampa, prema španskom listu “OkDiario”, EU i Španija vide Kosovo, uprkos činjenici da Španija ne priznaje Kosovo.

Kosovo je već pristalo da primi oko 2.000 izbeglica na godinu dana, ali možda će u budućnosti biti još hiljade onih koji će doći na neko vreme. Međutim, o mnogim detaljima se još nisu vodili razgovori, pišu mediji.

Prema pisanju Kohe, Kosovo još nije prihvatilo predlog, ali bi ga rado “pozdravilo” ako bi “priznanje Španije u budućnosti” bilo deo sporazuma.

Španiji je ponuđeno da prihvati Avganistanace i u međuvremenu je preseljeno više od 2.000 izbeglica na improvizovanu lokaciju.

“OkDiario” su španske digitalne novine koje je u septembru 2015. godine osnovao novinar Eduardo Inda. Njihovi izveštaji se odnose na podršku španskom nacionalizmu i u mnogim slučajevima su kritikovani zbog neistinitog izveštavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here