EPA/Javier Lizón
Španija

Španska vlada danas je proglasila desetodnevnu žalost za sve žrtve virusa kovid 19, što je najduži period žalosti u poslednjih 40 godina.

Tokom dana žalosti, koji će početi u sredu, zastave će na više od 14.000 ustanova i plovila biti na pola koplja, prenosi britanski Gardijan.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero rekla je da je više od 80 odsto preminulih starije od 70 godina i da su to „oni koji su pomogli da se današnja zemlja izgradi“, prenosi AP.

– Oni će zauvek ostati u našem sećanju – rekla je Montero. Kralj Filip šesti predvodiće ceremoniju sećanja, nakon što zemlja izađe iz karantina uvedenog pre dva i po meseca.

Kada je 1975. godine preminuo diktator Francisko Franko u Španiji je proglašena žalost 30 dana.

Inače, na prozorima privatnih stanova u Španiji se mogu videti španske zastave sa crnom trakom, koje predstavljaju simbol gubitka države, ali i bes zbog načina na koji se država odnosila prema pandemiji.

Vlasti u Madridu, uporištu konzervativne opozicije, postavile su na pojedina obeležja grada velike crne ekrane, a ispred gradske skupštine postavljen je plamen na gas okružen crvenim cvećem sa tablom na kojoj piše „tvoj plamen se nikada neće ugasiti u našim srcima“.

U Španiji su zabeležena 27.119 smrtna slučaja od korona virusa i 236.259 zaraženih.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime