EPA/ Juan Carlos Hidalgo
Francisko Franko

Španija namerava zakonom da zabrani veličanje režima nekadašnjeg diktatora Franciska Franka u sklopu reforme kaznenog zakona, saopštila je vladajuća Socijalistička radnička stranka Španije (PSOE).

– U demokratiji se ne veličaju diktatori ili tirani – rekla je Adriana Lastra, portparolka i zastupnica PSOE u španskom parlamentu, ali, kako navodi AP, nije objasnila što bi se smatralo veličanjem.

General Franko upravljao je Španijom od pobede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. Tokom rata i posleratnog režima vojne diktature hiljade ljudi su ubijene i zatvorene. Španci su podeljeni oko Frankove ostavštine i uloge.

Lastra je rekla kako vlada namerava da ekshumira Frankove žrtve pokopane u masovnim grobnicama i ukloni preostale simbole njegovog režima s javnih površina. Poslednjih godina su promenjena imena brojnih ulica.

Premijer Pedro Sančez, čiji je PSOE u januaru uspostavio levu koalicionu vladu s manjim Podemosom, u svojoj predizbornoj kampanji najavio je dodatnu borbu s Frankovom zaostavštinom, što mu je bio jedan od temelja predizbornog programa.

Desna stranka Vokd, koja je u aprilu prvi put ušla u parlament, a u novembru postala treća najbrojnija stranka u Španiji, protivi se predloženoj promeni kaznenog zakona.

“Pod izgovorom ”veličanja frankizma” zatvoriće medije, fondacije i udruženja, i zabraniti političke stranke bude li im to potrebno”, saopštio je Voks preko Tvitera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here