EPA-EFE

U Španiji je prema novim podacima zabeleženo 514 novih smrtnih slučajeva u jednom danu. Broj umrlih sada je skoro 2.700.

Ova zemlja, koja se svakim danom suočava sa većom katastrofom, beleži ukupno blizu 40.000 slučajeva koronavirusa.

Zbog ovakve situacije, Madrid će zatražiti potpunu kontrolu kretanja. Policija će proveravati poebne dozvole za odlazak na posao.

Španski vojnici u ponedeljak su našli napuštene starije ljude, neke mrtve u krevetima u staračkim domovima pogođenim epidemijom koronavirusa, objavila je ministarka odbrane.

Povećava se i broj zaraženih na globalnom nivou, te će on uskoro dostići 400.000.

Koronavirus se širi brže i dalje kroz Španiju nego u Italiji

Španija je započela drugu nedelju potpunog zatvaranja na najgori mogući način. Ukupno 462 čoveka su umrla od epidemije koronavirusa u prva 24 sata, dok je u utorak objavljeno da je zabeleženo “rekordnih” 514 žrtava.

To su najveći dnevni porasti zabeležen do sada i potvrđuje stav stručnjaka da se Španija još nalazi u fazi rasta uticaja virusa i da će to još potrajati.

Podaci pokazuju da je Španiji bilo potrebno samo tri dana da udvostruči 1.000 smrtnih slučajeva registrovanih u petak. Ni Kina ni Italija – dve najgore pogođene zemlje na svetu tokom ove pandemije – nisu imale takav rast broja preminulih.

Štaviše, piše Pais, Španija beleži mnogo šire teritorijalno širenje epidemije u poređenju s Italijom.

U oba slučaja oko 90% od prvih 100 smrtnih slučajeva viđeno je u tri regiona. U Italiji su to bili Lombardija, Emilija-Romanja i Veneto. U Španiji su se prve epidemije desile u Madridu, Baskiji-La Rioha i Aragonu.

Ipak, u Italiji je više od 80% od 6.000 dosadašnjih smrti zabeleženo u iste tri regije, dok je taj procenat u Španiji pao na 65% i naglo je porastao broj slučajeva u Kataloniji i regionima Kastilja i Leon i Kastilja – La Manča. U manjem obimu ovaj porast je primećen i u regionu Valensija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here