EPA/Christian Bruna
Atletičarke

Naša najbolja atletičarka, koja nije učestvovala u finalu skoka u dalj zbog povrede, prepustila je tron Nemici Mihambo, a njen pobednički skok je najlošiji za prvo mesto u poslednjih 20 godina.

 

Posle finala skoka udalj za žene na 24. evropskom prvenstvu na Olimpijskom stadionu u Berlinu još je veća gorčina što je Ivana Španović zbog problema s Ahilovom tetivom u poslednji čas otkazala učešće. Nije mogla da brani zlato osvojeno u Amsterdamu pre dve godine, a u kvalifikacijama je imala najbolji rezultat sa 6,84.

Kakav je bio rasplet u finalu, utisak je da bi Španovićeva sačuvala tron i povređena. Posle dve decenije, prvi put od legendardne Hajke Dreksler, na presto dolazi Nemica, samo što ova, Malaika Mihambo, ima i tanzanijsku krv po majci.

Mihambo je posle prve dve serije sa 6,36 imala najlošiji rezultat među 11 finalistkinja, a onda je u trećoj skočila 6,75, što joj je i donelo najsjajnije odličje. Nijedna šampionka na prethodnih šest prvenstava posle Budimpešte 1998. nije imala lošiji skok za zlato. Pa Španovićeva je 2014. u Cirihu, kada je uzela srebro, letela do 6,81.

U poslednjoj, šestoj seriji do srebra je došla Ukrajinka Marina Beh sa 6,73. I o bronzi je odlučio poslednji skok, a rasplet se odigrao između dve Britanke. Prvo je Džazmin Sojers skočila 6,67, ali joj je medalju preotela Šara Proktor sa 6,70 zatim.

Najveće razočaranje je njihova zemljakinja Lorejn Ugen, koja ove sezone ima najbolji rezultat sa 7,05, a završila je na devetom mestu.

Rezultati: Mihambo (Nemačka) 6,75, Beh (Ukrajina) 6,73, Proktor (Velika Britanija) 6,70, Sojers (Velika Britanija) 6,67, Mirončuk-Ivanova (Belorusija) 6,58, Balta (Estonija) 6,49, Sagnija (Švedska) 6,47, Veiga (Portugalija) 6,47, Ugen (Velika Britanija) 6,45, Itoja (Španija) 6,38, Panagi (Kipar) 6,29.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here