Spas: Devizne rezerve 430 milijardi dolara

0

Reuters/A.D.
Dokaz krize: Kurs rublje u stalnom padu
 

Centralna banka Rusije (CBRF) juče je podigla referentnu kamatnu stopu šesti put ove godine sa 10,5 na 17 odsto. Ova odluka je doneta kako bi se "ukrotilo" komešanje na tržištu, ograničio odliv kapitala i smanjio rizik od devalvacije rublje i inflacije, pa i sloma ekonomije, smatraju stručnjaci. Međutim, ove mere CBRF-a nisu pomogle. Dolar je u prvoj polovini dana na Moskovskoj berzi dostigao nivo od 65,69 rubalja – 1,25 rubalja više nego prethodne večeri, a evro je bio na nivou od 82,35 rubalja, odnosno 3,4 rublje više nego prethodnog dana.

Pare ulažu u luksuz

Dok je ukupna prodaja vozila u novembru opala za 1,1 odsto u odnosu na isti period lane, potražnja za luksuznim automobilima je naglo porasla, govore podaci Evropske poslovne asocijacije (EBA). Prodaja automobila marke porše i leksus porasla je za 55, odnosno 63 odsto jer ruska elita investiranje u vozila vidi kao način da sačuva svoje bogatstvo.

Kurs se u bankama i menjačnicama menja svakodnevno, ponekad i po nekoliko puta na dan. Intervencija ruske Centralne banke usledila je samo dan nakon što je zabeležen skok dolara i evra za skoro 10 odsto, što je pokazalo svu dramatičnost situacije. Takav nagli porast nije zabeležen još od 1998. godine. A stručnjaci kažu da je situacija još teža nego tada.

Nekoliko ruskih banaka počele su već da kupuju petocifrene ulične table, sa tri cifre do zapete i dva posle, u slučaju da evro i dolar premaše vrednost od 100 rubalja.

Ruska Centralna banka ne samo što je podigla referentnu stopu, već je potrošila skoro 90 milijardi dolara pokušavajući da odbrani rublju i spreči inflaciju. Investitori su, međutim, zabrinuti zbog perspektive ruske ekonomije. Pad vrednosti rublje otežava ruskim kompanijama i bankama da isplate svoje strane kreditore. Rusija ima relativno nizak državni dug i velike međunarodne rezerve "teške" oko 430 milijardi dolara.

Većina ruskih građana smatra da su u svojoj istoriji preživeli i teže trenutke, pa nema sumnje da će se izboriti i s ovim nedaćama.

Rublja u padu

Rusija je zbog sankcija izgubila više milijardi dolara i čak 100 milijardi dolara zbog cena nafte. Vrtoglavi pad rublje najbolje prikazuje sledeća situacija: u trenutku kad je započeto pisanje ovog teksta evro je iznosio 82,35 rubalja. U međuvremenu je došlo do novog antirekorda: evro je na berzi dostigao istorijski maksimum od skoro 100 rubalja.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here