Vesti
Zahvalni: Nikola Matković i Nikola Petronijević

Dobročinstvo započeto pre tri godine, kada je poslala prvu pomoć starima i bolesnima u Raškoj oblasti, a potom nastavila da pomaže i drugim nevoljnicima u ovom delu Srbije, naša čitateljka, baka Jelena iz Ciriha, nastavlja i u ovoj godini.

Najnoviju pomoć od 300 franaka plemenita baka iz Ciriha poslala Nikoli Matkoviću, Mariji Milanović i Nikoli Petronijeviću, siromašnim đacima pešacima iz zabitih sela na Goliji i Rogozni sa željom da, kao i do sada, budu odlični đaci, da se izbore sa snegovima i mrazevima i postanu dobri ljudi. Sve troje dobili su, za odeću, obuću, knjige i ostalo što im je trenutno najpotrebnije po 100 franaka.

Apel u Vestima

– Moji siromašni i teško bolesni roditelji Slavomir i Jevrosima, koji u selu Vučinići na Goliji još žive u oronulom kućerku bez vode i kupatila, nisu mogli ni da me prehrane, a kamoli da me školuju, bilo je mnogo teških dana kojih ne volim ni da se sećam, srećom, nakon više apela u “Vestima”, dobri ljudi iz dijaspore su nam pritekli u pomoć, zahvaljujući njima ja sam sada student druge godine informacionih tehnologija na novopazarskom Državnom univerzitetu, daće bog da završim školovanje i da se zaposlim, da pomognem najpre roditeljima, a potom i drugim ljudima u nevolji – ističe super talentovani Nikola Matković, jedan od najboljih đaka novopazarske gimnazije, a sada i student sa odličnim ocenama.

Duže od decenije Nikola i njegovi roditelji štićenici su našeg Humanitarnog mosta, osim što mu pomažu da se školuje, naši dobrotvori kupili su mu kravu, nekoliko koza, šporet, lap-top, radni sto i puno knjiga, delimično su zbrinuli i njegove roditelje. Deo i ove donacije Nikola će dati ocu i majci da kupe namirnice i izmire dug za struju. Dobroj baki iz Ciriha šalje velike pozdrave i još veću zahvalnost.

I Marija Milanović, Mala Mara iz zabitog Žunjevića na Rogozni, i njeni siromašni roditelji Milan i Eva opstaju najviše zahvaljujući povremenoj pomoći naših čitalaca. I njima su dobrotvori kupili konja, kola, kravu, frižider, motornu testeru, a Mari omogućili da se dobro obuče, kupi knjige i bude odličan đak četvrtog razreda osnovne škole. Donaciju iz Ciriha Mara će “podeliti” sa roditeljima i pomoći će im da kupe brašno i najneophodnije namirnice.

Za teško bolesne

– Posle raspusta nastavljam školovanje u Kragujevcu, imaću za stan i hranu i autobus, bolesni otac Milovan ostao je sam u selu Joše na Goliji, nemoćan je da me školuje, hvala svim dobrim ljudima na pomoći, hvala dobroj baki Jeleni, želim joj dobro zdravlje i da dugo, dugo poživi – poručuje Nikola Petronijević, učenik drugog razreda Srednje mašinske škole u Kragujevcu. Želja mu je da postane vrsni varilac i da radi na podmornicama.

Vrednu donaciju od 200 evra poslala je i porodica Bakić iz Holandije, rodom sa Peštera, koja je želela da sa po 100 evra obraduje teško bolesnog Hamdiju Ajdinovića iz Rasna na Pešteru, od nedavno štićenika našeg Humanitarnog mosta, i Mihriju Murić iz sela Stup kod Rožaja kojoj naši čitaoci pomažu duže od decenije.

Siromašni i teško bolesni Hamdija ne može ništa da radi, jedva se kreće i sve nade su mu usmerene u pravcu dobrotvora iz dijaspore koji su mu, nakon teksta u “Vestima”, već poslali pomoć od 1.000 evra. Donaciju iz Holandije potrošiće za ogrev, namirnice i lekove, želja mu je da u kuću uvede vodu, opremi kupatilo i kupi veš mašinu.

Pomaže ocu da plati struju: Marija Milanović
Sama u planini: Mihrija sa sinom
Hamdija Ajdinović sa suprugom

Pomoć zlata vredna

Meni i mojim sinovima Enesu i Ernesu svaka pomoć zlata vredi – kaže Mihrija Murić iz sela Stup u opštini Rožaje, samohrana majka koja u planinskoj vrleti na granici Srbije i Crne Gore radi najteže muške poslove da bi prehranila i školovala svoje sinove, jedan je od najboljih drvoseča u celom kraju. Porodici Bakić i svim drugim dobrotvorima šalje neizmernu zahvalnost i želi im dobro zdravlje.

Nova odeća i obuća

Naš saradnik i poznati dobrotvor Hido Muratović potrudio se da novom garderobom i obućom, koju mu doniraju novopazarski proizvođači i trgovci, obraduje siromašne đake pešake u ovom kraju, vrednu pomoć dobili su i Nikola Matković i Nikola Petronijević koji su se obukli od glave do pete, a uskoro će dobiti i Marija Milanović. Pomoć u garderobi dobli su i Hamdija Ajdinović i njegova supruga Irma, narednih dana dobiće još nekoliko štićenika našeg Humanitarnog mosta u ovom kraju.