Tanjug
Ispunjen san: Moderna klinika u naselju Mišeluk

Treća bolnica za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom u Srbiji otvorena je u novosadskom naselju Mišeluk. Nova zdravstvena ustanova, koja je i najsavremenija kod nas, izgrađena je za samo četiri meseca prostire se na 19.500 kvadrata i ima više od 600 kreveta, 212 postelja na intenzivnoj i 404 na poluintenzivnoj nezi.

– Ovo je bolnica o kojoj se toliko dugo pričalo, decenijama sanjalo u Novom Sadu, koji je bio zaboravljen, jer ima Klinički centar Vojvodine, ali to nije dovoljno. Veliku stvar smo uradili za buduće generacije i za sigurnost građana. Zadovoljna sam i ponosna – poručila je na otvaranju Ana Brnabić, premijerka Srbije.

U pravi čas

Predsednica Vlade je istakla da je u izgradnju bolnice ukupno uloženo 3,9 milijardi dinara, a u opremu 17 miliona evra. Podsetila je i da su tri bolnice sa 2.000 postelja izgrađene od nule.

– Srećna sam što smo zahvaljujući ovome primili brojne zdravstvene radnike. Mnogi od njih su dobili posao zahvaljujući ovoj situaciji i ovoj bolnici – naglasila je Brnabićeva uz podsećanje da su plate zdravstvenim radnicima u poslednjih 10 godina povećane za čak 89 odsto.

U opremu uloženo 17 miliona evra

Ponos i zadovoljstvo ne krije ni prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

– Ovde je krajem aprila bila livada, a pogledajte danas kako sve ovo izgleda – rekao je zadovoljno i dodao da se bolnica otvara u pravom momentu, imajući u vidu situaciju u vezi sa korona virusom.

On je podsetio da je Grad Novi Sad uložio 400 miliona dinara u opremanje, kao i da je već krenula i autobuska linija koja će bolnicu na Mišeluku spojiti sa Novim naseljem i Petrovaradinom.

– Otvaranje kovid-bolnice u Novom Sadu predstavlja veliki dan za Vojvodinu, ali i Novi Sad i još jedna je slika u nizu dokumentarnog filma koji svedoči o novoj slici Srbije – naglašava gradonačelnik.

Na ponos Srbiji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da ne može da se otme utisku da su brojni neimari za samo četiri meseca završili tako važan posao i omogućili izuzetno dobre uslove zdravstvenim radnicima.

– Šest hiljada obolelih od kovida je prošlo kroz Klinički centar Vojvodine i brojne klinike, koje su bile u obavezi da leče i druge bolesti, morale su biti podređene tome. Sada će, u jednom najsavremenijem objektu svi oboleli moći da budu zbrinuti, a klinike koje su bile u
kovid-sistemu na KC Vojvodine će moći da se vrate u normalan rad zahvaljujući ovoj bolnici – naveo je Mirović.

On je istakao da je zajedničkim delovanjem republičke i pokrajinske vlade stanje dramatično poboljšano u celokupnom zdravstvenom sistemu, uz podsećanje da do pre šest godina u čitavoj Vojvodini nije bilo više od tri ili četiri klinike koje su, kako je naveo, izgledale pristojno.

– Prvo sam bio fasciniran zgradom i kratkoćom izgradnje, a kako sam prolazio zgradom, ta fascinantnost me je usmerila na tehničko-tehnološa rešenja unutar samog objekta. Ovo je dokaz zrelosti i sposobnosti srpske države, koji će služiti svim građanima na ponos – kazao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

U novoj zdravstvenoj ustanovi, koja će, kako je najavljeno, biti pretvorena u Gradsku bolnicu kad prođe korona, smeštene su dve operacione sale, angio-sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti, osam dijaliznih mesta i jedinstvena banka krvi.

Edita Stokić: Najiskusniji specijalisti

Direktorka KCV Edita Stokić izjavila je da će prvi pacijenti nove kovid-bolnice biti oni koji su sada hospitalizovani u KCV-u. Što se tiče zdravstvenih radnika, potvrđuje da ih ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

– KCV je preuzeo sve i preuzeće sve da ova bolnica radi punim kapacitetom, i da bude obezbeđen kadar – rekla je ona za RTS i dodala da je ideja da rad započnu najiskusniji specijalisti, koji su u prethodnih godinu dana lečili kovid pacijente, uz istovremenu edukaciju novih kadrova.

Za razliku od bolnica u Batajnici i Kruševcu, kako je naglasila, ova će imati i jedinstvenu banku krvi.

Ni blizu kolektivnog imuniteta

Premijerka Srbije izjavila je da je u Srbiji vakcinisano 51,6 odsto punoletnog stanovništva, što je još nedovoljno za kolektivni imunitet.

– To nije ni približno dovoljno za kolektivni imunitet, to je ono što zadaje probleme zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima, što omogućava da se korona širi – upozorila je Brnabićeva i apelovala na sve građane koji nisu vakcinisani da to učine.

Veliko olakšanje za KCV

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prokomentarisao trenutnu situaciju sa koronom i istakao da je ponosan na zdravstveni sistem. On je naglasio i da će nova kovid-bolnica u Novom Sadu da rastereti Klinički centar Vojvodine.

– Ne želimo da zanemarimo ni jednog pacijenta. Imamo dovoljno lekara i sestara. Imamo na birou medicinske sestre koje kada čuju da treba da rade u kovid-sistemu ne žele da prihvate. To nam je znak da one koji rade na intenzivnoj nezi i u kovid-sistemu treba dodatno da nagradimo – poručio je ministar, uz napomenu da je trenutna situacija složena i da će biti još složenija.

On je naveo i da iz ovoga ne možemo da izađemo dok se ne vakcinišemo u dovoljnom broju, jer, kako kaže, što je vakcinacija sporija virus više mutira.